Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouders moeten kinderen verkeerslessen geven’

Ouders moeten veel meer met hun kinderen de straat op om juist daar de verkeersregels te oefenen. Kinderen worden dan veel zekerder in het verkeer. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) naar aanleiding van een onderzoek waaruit blijkt dat 30 procent van de kinderen soms angstig is in het verkeer.
'Ouders moeten kinderen verkeerslessen geven'
Foto: ANP

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat ouders zelf niet altijd het goede voorbeeld geven. ‘Ruim een vijfde van de ouders met kinderen van 7 tot en met 12 jaar houdt zich niet altijd aan de verkeersregels, terwijl 85 procent zich wel als de hoofdverantwoordelijke voor de verkeersopvoeding ziet’, aldus VVN. Die ontwikkelde een app voor smartphones en tablets om verkeersgedrag in de praktijk te oefenen.

Fietsen

Ongeveer 25 procent van de ouders oefent verkeersgedrag hooguit eens per maand en een tiende van de ouders oefent dat nooit. ‘Het oefenen in het verkeer is belangrijk om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Hierbij is een belangrijke rol voor de ouders weggelegd. Ze kunnen hun kinderen coachen in het verkeer, bijvoorbeeld als ze samen naar school fietsen of lopen en daarbij het goede voorbeeld geven’, zegt woordvoerster José de Jong van Veilig Verkeer Nederland.

Thema Verkeer!

Organiseer eens een leuke themaweek over verkeer. Hiervoor biedt de activiteitenbank van Kinderopvangtotaal meerdere activiteitentips en aankleedtips. Vraag bijvoorbeeld aan de gemeente of politie of ze verplaatsbare verkeersborden, dranghekken en afzetlinten willen uitlenen. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.