Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ouderparticipatiecrèches verliezen recht kinderopvangtoeslag

Minister Asscher maakt een einde aan ouderparticipatiecrèches (opc's) met behoud van kinderopvangtoeslag. De minister van Sociale Zaken vindt het niet wenselijk om een uitzondering te maken voor kwaliteitsregels binnen de Wet kinderopvang. Dit gaat, zo vreest hij, ten koste van de bereidheid van reguliere kinderopvangorganisaties om wél aan de regels te voldoen.
Ouderparticipatiecrèches verliezen recht kinderopvangtoeslag
Foto: ANP

Er zijn in Nederland zes ouderparticipatiecrèches die in totaal ongeveer 120 kinderen opvangen. In deze constructie runnen ouders zelf de crèche. Zij passen bij toerbeurt op hun eigen kinderen en die van andere ouders en ontvangen hiervoor nog steeds kinderopvangtoeslag.

Ongelijk speelveld

In een verkenning bekeek minister Asscher of deze constructie voor de toekomst houdbaar en wenselijk is. Hij sprak met ouderparticipatiecrèches, gemeenten, de Belastingdienst en de Brancheorganisatie Kinderopvang. In de professionele kinderopvang ziet men opc’s meestal als oneerlijke concurrentie. Brancheorganisatie Kinderopvang heeft aan de minister aangegeven een aparte borging van opc’s onwenselijk te vinden. ‘Het zou niet in lijn zijn met de inzet op verbetering van de kwaliteit van de sector als er ruimte is voor een ongelijk speelveld’.

Fraudegevoelig

De Belastingdienst heeft een voor Asscher zwaarwegend argument om opc’s uit te sluiten van kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst kan namelijk nauwelijks controleren of de gegevens in het contract overeenkomen met de werkelijkheid. Dit omdat de aanbieders en afnemers bij een opc dezelfde personen zijn. De Belastingdienst noemt een dergelijke constructie ‘fraudegevoelig’.

Alternatieven

Asscher vindt dat als opc’s meer vrijheid willen hebben om de opvang naar eigen inzicht in te richten, dat dit niet past binnen het kader van het stelsel van de gesubsidieerde kinderopvang. Hij biedt de opc’s twee alternatieven. In de eerste variant mogen de ouderparticipatiecrèches blijven bestaan en wordt er een alternatief kwaliteitskader ontwikkeld dat voor de GGD toetsbaar is. Het recht op kinderopvangtoeslag verdwijnt. In de tweede variant conformeren opc’s zich volledig aan de kwaliteitseisen die gelden voor de professionele kinderopvang. Voor ouders komt er dan een trainingsprogramma  met taal en pedagogische inhoud. Er komt alleen een uitzondering op het vaste gezichtencriterium.

Niet haalbaar

Ouderparticipatiecrèches hebben in gesprekken met de minister aangegeven dat het niet haalbaar is om deze voorwaarden voor kinderopvangtoeslag te accepteren. Voor Asscher is doorgaan in de huidige vorm geen optie. Hij vindt dit ‘haaks staan op de inspanningen binnen de professionele kinderopvangsector om te komen tot kwaliteitsverbetering’.

Gedoogsituatie vervalt

Als opc’s niet geïnteresseerd zijn in bestaansrecht zonder kinderopvangtoeslag, vervalt de gedoogsituatie van opc’s per 31 december 2014. Als opc’s wel willen blijven bestaan, dan gaat de nieuwe situatie in per 1 januari 2016. Minister Asscher zal in dat geval in overleg met gemeenten een adequaat toezichts- en handhavingskader ontwikkelen dat past bij opc’s.

Brede verkenning

Minister Asscher onderzocht ook hoe wenselijk het is om locaties die draaien op vrijwillige krachten toe te staan in de Wet kinderopvang. Hij wil dat er ook voor deze locaties niet langer een uitzondering wordt gemaakt. Personeel dat werkt in de kinderopvang, hoor je te betalen, aldus de minsister. Lees meer

4 REACTIES

  1. Oneerlijke concurrentie ? Het gaat om 120 kinderen ! En omdat de uurprijs laag ligt, is het bedrag aan toeslag ook niet heel hoog, peanuts dus. Verder lijkt mij dat het gaat om wat goed is voor de kinderen en dan lijkt mij een zwaarwegend argument dat bij een OPC kinderen veel meer soorten mensen zien, dan bij de reguliere kinderopvang waar de jonge meiden al dan niet met eigen kinderen in de meerderheid zijn: eenzijdiger dus. Op de basisschool zijn ook al niet zoveel mannen, dus kinderen komen die niet veel tegen als ze naar een reguliere opvang gaan. Omdat het bij OPC’s gaat om vaders, is het heel veilig en vertrouwd. Ik vind het een verarming !!

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind het uitsluiten van kinderopvang toeslag niet meer dan normaal.
    Ik mag ook geen ongeschoolde mensen op de groep zetten hoe goed die ook voor de kinderen zullen zorgen .Als je de zorg wil delen dan moet je dit onderling oplossen en niet verwachten dat de overheid dit gaat betalen.
    het is gewoon oneerlijke concurrentie en dat in een tijd dat het toch al moeilijk is om te blijven bestaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.