Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opinie Natascha van der Post: ‘Verdeeldheid tussen branchepartijen zorgt voor onrust’

Eén cao voor de kinderopvang waarin ieders belangen worden vertegenwoordigd. Dat willen we allemaal. Toch? BVOK-voorzitter Natascha van der Post in elk geval wel. Toch is ze niet blij met de nieuwe cao Kinderopvang die nu geldt voor de hele sector. 'De cao Kinderopvang sluit helaas nog steeds niet helemaal aan bij de behoeften van de kleine ondernemer, ondanks dat het merendeel van de kinderopvangorganisaties uit kleine ondernemers bestaat.' Lees hieronder haar opiniestuk.
natascha-van-der-post
Natascha van der Post

‘In de laatste week van juni lezen wij dat de Cao Kinderopvang algemeen verbindend is verklaard. Dit wordt naar buiten gebracht als een positieve gebeurtenis en een opluchting. De BVOK streeft ook naar één cao waarin de belangen van alle belanghebbenden vertegenwoordigd worden. Heden zijn er door de opstelling van enkele cao-vertegenwoordigers echter nog steeds twee cao’s in de kinderopvang. De Algemeen Verbinden Verklaring van de cao Kinderopvang is namelijk op 30 juni 2024 weer afgelopen en dan zijn er voor de derde keer twee cao’s geldig.

Verdeeldheid brancheorganisaties

De BVOK is ontstaan omdat er veel ondernemers zijn die zich niet gezien of gehoord voelen bij de huidige branchepartijen. Dat er verschillen zijn, is nu duidelijker dan ooit. De onrust en verdeeldheid van de twee grootste brancheorganisaties komt steeds beter in beeld. De sector bestaat nu eenmaal uit meerdere spelers, zoals stichtingen, BV’s, private equity, eenmanszaken, gastouders en gastouderbureaus. Verschillen mogen er zijn, maar uitsluiting vooraf van cao-onderhandelingen, dat gaat de ondernemers van de BVOK te ver.

Eén verbindende cao

Het doel van BVOK was vanaf het begin om samen met BK, BMK, FNV en CNV tot één verbindende cao te komen. Omdat BVOK keer op keer niet werd toegelaten aan de cao-tafel, elke keer om wisselende redenen, heeft zij ervoor moeten kiezen om haar nog tot eind 2023 geldige cao open te breken en aan te passen aan de inflatie en eisen van dit jaar. Logisch vervolg was een dispensatie-aanvraag in te dienen om het belang van haar kleine ondernemers te vertegenwoordigen. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat alles meer tijd kostte dan misschien nodig was geweest. Het voor het tweede jaar op rij toegang vragen aan de cao-tafel is een tijdrovend en intensief proces geweest. Tijd die BVOK liever had geïnvesteerd in op zijn minst een constructief overleg.

Behoeften van de kleine ondernemer

Van januari tot en met juni 2023 hebben de leden van BVOK de cao kunnen toepassen. De 40-urige werkweek en het mogen toepassen van functiedifferentiatie zijn zaken waar de leden van BVOK erg blij mee zijn. Deze keuzevrijheid past bij het ondernemerschap. De cao Kinderopvang sluit helaas nog steeds niet helemaal aan bij de behoeften van de kleine ondernemer, ondanks dat het merendeel van de kinderopvangorganisaties uit kleine ondernemers bestaat. BVOK zal zich blijven inzetten voor een gezamenlijke cao waar de belangen van de kleinere ondernemers ook in worden meegewogen. Zij zal zich dan ook wederom melden voor het overleg van de cao van de toekomst.

Verbinding opgezocht

Het afgelopen jaar heeft BVOK de verbinding met andere stakeholders op diverse onderwerpen opgezocht. Arbeidsmarkt, het nieuwe stelsel en herijken kwaliteit zijn onderwerpen waarop is samengewerkt. Het welzijn van het kind staat hierin centraal en daar zijn alle partijen het redelijk over eens. Weliswaar ieder met een eigen visie, maar zonder uitsluiting. Verdeeldheid tussen branchepartijen zorgt voor onrust in de politiek, bij organisaties en bij medewerkers en komt de sector niet ten goede.

Blijven inspannen

De BVOK onderscheidt zich door ervoor te zorgen dat er naast bestuurders van de branchepartijen en andere stakeholders ook ondernemers aan tafel zitten waar besluitvorming plaatsvindt. Niet alleen waar het de politieke agenda betreft, maar ook waar cao-onderhandelingen plaatsvinden horen ondernemers aan tafel te zitten. De hele sector heeft zich te houden aan wet- en regelgeving, of je nu wel of niet lid bent bij één van de brancheorganisaties. BVOK is van mening dat er voor een gezonde en verantwoorde bedrijfsvoering niet alleen wet- en regelgeving, maar ook passende arbeidsvoorwaarden gelden. Zij zal zich de komende jaren voor haar leden blijven inspannen.’

Hoe zit het ook alweer met de cao(‘s) in de kinderopvang?

  • De oude cao Kinderopvang was geldig van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022. Deze cao werd afgesloten tussen FNV, CNV, BK en BMK. Naast de cao Kinderopvang gold van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2023 ook de cao MKMB Kinderopvang. Deze laatste gold alleen voor de leden van de BVOK en werd gesloten tussen de BVOK en vakbond LBV.
  • Op 3 oktober 2022 startten de onderhandelingen voor de nieuwe cao Kinderopvang tussen FNV, CNV, BK en BMK. De BVOK werd bij deze onderhandelingen niet toegelaten.
  • Eind november 2022 liepen de onderhandelingen voor de nieuwe cao Kinderopvang vast.
  • De BVOK had graag een nieuwe cao Kinderopvang gezien per januari 2023, maar omdat de onderhandelingen vastliepen, besloot de BVOK haar eigen cao MKMB Kinderopvang open te breken en te verlengen tot en met 31 december 2024 om toch al per 1 januari 2023 een aangepaste cao te hebben waarin onder meer de lonen konden stijgen.
  • Op 23 januari 2023 werden de onderhandelingen voor de cao Kinderopvang hervat.
  • Begin februari kwamen de partijen tot een akkoord en werd de nieuwe cao Kinderopvang afgesloten.
  • Eind juni 2023 werd de cao Kinderopvang bindend verklaard. De cao heeft een looptijd van 18 maanden en gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 23 en loopt door tot en met 30 juni 2024.
  • De nieuwe cao Kinderopvang geldt voor alle medewerkers in de kinderopvang en dus ook voor de leden van de BVOK.
  • De cao MKMB vervalt hiermee dus.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.