Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oost-Europese kinderen vaak sleutelkinderen

Veel kinderen van Poolse, Bulgaarse en Roemeense afkomst moeten zichzelf redden na schooltijd. Hun ouders zijn vaak lager opgeleid, maken lange werkdagen, maar hebben geen geld om de buitenschoolse opvang te betalen. In totaal lopen 21.700 kinderen dit risico, blijkt uit onderzoek van kenniscentrum voor vluchtelingen Pharos.
Oost-Europese kinderen vaak sleutelkinderen
Foto: ANP

Vier op de tien Polen verdient het minimumloon. Volgens het onderzoek van Pharos vinden ouders de buitenschoolse opvang te duur. Onderzoekster Hester van Bommel zegt in de krant Metro: ‘Je kunt niet meteen zeggen dat ’t een zwaar probleem voor de kinderen is, want dat weten we niet, maar er is zeker een risico aan verbonden. Je kunt denken bijvoorbeeld aan huis-, tuin- en keukenongelukken.’

Ziek broertje

Behalve dat de kinderen alleen thuis zijn, is het ook niet ongebruikelijk dat kinderen met een Oost-Europese afkomst de hele dag thuisblijven als er een jonger broertje of zusje ziek is. Ouders kunnen dan gewoon doorwerken. Dit signaleren veel basisscholen. Pharos sprak voor het onderzoek met scholen, gemeenten, Centra voor Jeugd en Gezin (CJG’s) en migranten.

In beeld

De onderzoekers van Pharos vragen zich ook af of alle kinderen wel in beeld zijn van de jeugdgezondheidszorg. Midden- en Oost-Europeanen mogen vrij reizen in de EU, maar moeten zich wel registreren bij de gemeente. Toch gebeurt dat niet altijd. Het kenniscentrum wil deze groep wel graag in kaart brengen, ook omdat migratie vaak voor zoveel veranderingen zorgt, dat er problemen kunnen ontstaan. Daarom wil Pharos volgend jaar een vervolgonderzoek doen naar deze doelgroep.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.