Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ontwikkelaars trainingen taal- en interactievaardigheden bekend

De partijen die trainingsprogramma's voor taal- en interactievaardigheden mogen ontwikkelen binnen de subsidieregeling zijn bekendgemaakt. Het ministerie van Sociale Zaken heeft vijf partijen gekozen. Stichting BKK zal de uiteindelijke trainingen nog beoordelen.
Ontwikkelaars trainingen taal- en interactievaardigheden bekend
Foto: ANP

De ontwikkelaars zijn: Timpaan Onderwijs, Sardes, Vyvoj, Nederlands Jeugdinstituut en Kinderopvang Academie. In mei beoordeelt de Adviescommissie Trainingen van BKK (Bureau Kwaliteit Kinderopvang) de trainingsprogramma’s van deze partijen. De zes interactievaardigheden uit de NCKO-kwaliteitsmonitor zullen in de beoordeling leidend zijn. Deze vaardigheden zijn: sensitieve responsiviteit, respect voor autonomie, structureren en grenzen stellen, praten en uitleggen, ontwikkelingsstimulering en het begeleiden van interacties.

Subsidieregeling

Pedagogisch medewerkers ontvangen alleen subsidie als ze een training volgen via één van de vijf uitgekozen bureaus. De trainingen kunnen uiteindelijk wel door meer bureaus gegeven worden. Opleiders van andere partijen kunnen aan de hand van een licentieovereenkomst zich bekwamen om de trainingen ook te geven. De subsidieregeling zou al in 2013 ingaan, maar werd eerder uitgesteld, omdat het beoordelen van de trainingen meer tijd in beslag nam dan verwacht.

Trainingsprogramma

De trainingsprogramma’s voor taal- en interactievaardigheden zijn nodig, omdat er volgens de laatste metingen van NCKO nog winst valt te behalen op de educatieve vaardigheden van pm’ers. De trainingen zijn bedoeld om pm’ers te leren hoe ze de ontwikkeling van een kind nog beter kunnen stimuleren.

2 REACTIES

  1. VIB kan onderdeel zijn van een programma t.b.v. taal- en interactievaardigheden van PM-ers. In opdracht van de gemeente Amsterdam is in 2012 een training ontwikkeld en gestart: Taal en VVE (ontwikkeld door het centrum voor nascholing, het abc en de UvA). Deze opzet werpt zeker zijn vruchten af!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.