Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: van een kwetsbare naar een kansrijke start

Vijftien jaar lang werd de ontwikkeling van 10.000 kinderen gevolgd door onderzoekers van het Erasmus MC. De resultaten zijn gepresenteerd in het boek ‘Gezond opgroeien. Van een kwetsbare naar een kansrijke start’. Minister Hugo de Jonge (VWS) stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor vervolgonderzoek Generation R Next.
iStock

In het onderzoek Generation R werden 10.000 Rotterdamse kinderen, met ruim 160 nationaliteiten, vanaf de zwangerschap tot de volwassenheid gevolgd. Waarom ontwikkelt het ene kind zich optimaal en het andere kind niet? Door gegevens te verzamelen over beïnvloedbare factoren, zoals sociale achtergrond en leefstijl, wilden onderzoekers antwoord vinden op die vraag. Dit unieke project trekt al jaren onderzoekers uit de hele wereld aan.

Betere ondersteuning

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge schrijft in het voorwoord: “Deze kennis leert ons hoe we kwetsbare gezinnen beter kunnen ondersteunen en hoe we hun omgeving zo aan kunnen passen dat hun kinderen vaker een kansrijke start krijgen.”

Kansrijke Start

Het bevorderen van een gezonde zwangerschap bij (aanstaande) ouders is een belangrijk onderdeel in het landelijke beleidsprogramma Kansrijke Start, dat in september 2018 van start is gegaan. Het doel: op lokaal niveau coalities met professionals vormen, die samenwerken om kinderen in de eerste 1.000 dagen een eerlijke start te geven. Lees meer

Valse start

Zo’n 16 procent van de Nederlandse kinderen kent een valse start door bijvoorbeeld vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht. Psychosociale problemen binnen een gezin, huisvesting, armoede en schulden spelen daarbij een belangrijke rol, stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ondersteuning kwetsbare gezinnen

Samen met gemeenten en partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg wil minister Hugo de Jonge dat percentage terugdringen. Dat moet onder andere door extra ondersteuning voor kwetsbare gezinnen rondom bewust zwanger worden en door het verbeteren van de samenwerking tussen wijkteams, kraamzorg, de verloskundige zorg en de jeugdgezondheidszorg.

‘Eerste levensfase cruciaal’

Vincent Jaddoe, hoofd van het onderzoek Generation R: ‘Dankzij Generation R weten we nu dat de eerste fase van het leven cruciaal is voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen in de rest van hun leven. Heel blij zijn wij dat de minister vier miljoen euro beschikbaar stelt voor het onderzoek van de komende jaren. Dit geeft ons de kans om de deelnemers te blijven volgen totdat ze achttien jaar worden. En de resultaten te vertalen naar de nieuwe zwangere vrouwen die meedoen aan Generation R Next.’

Bekijk het Actieprogramma Kansrijke Start >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.