Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Onderzoek: Kinderopvang heeft baat bij versoepelende maatregelen vanwege personeelstekort

Bijna 92 procent van de houders in de kinderopvang heeft baat bij de zogenoemde coulanceregeling die geldt sinds 1 januari 2022, vanwege de hoge werkdruk en het personeelstekort in de sector. Het meest is er gebruik gemaakt van de verruiming van het maximaal aantal in te zetten medewerkers in opleiding (van 30 naar 50 procent). Dat blijkt uit onderzoek door BK en BMK.
onderzoek-kinderopvang-heeft-baat-bij-versoepelende-maatregelen-vanwege-personeelstekort
Oksana Kuzmina / stock.adobe.com

De toenmalige staatssecretaris Dennis Wiersma (SZW) kwam eind november 2021 met concrete stappen om op korte én lange termijn het personeelstekort in de kinderopvang aan te pakken. Per 1 januari 2022 is het maximaal aantal in te zetten medewerkers in opleiding verruimd en wordt in het toezicht rekening gehouden met overmacht vanwege personeelstekort.

Onderzoek

Hebben kinderopvangorganisaties baat bij de versoepelingen? En waar maken zij het meest gebruik van? Branchepartijen BK en BMK vroegen het aan hun achterban. 221 houders vulden de enquête in, wat diverse inzichten oplevert over hoe de coulanceregeling in de praktijk wordt ingezet.

Baat bij coulanceregeling

Het overgrote deel van de houders (91,9 procent) zegt baat te hebben bij de coulanceregeling voor het oplossen van de werkdruk en het tekort aan personeel. Het meest is er gebruik gemaakt van de verruiming van het percentage maximaal in te zetten beroepskrachten in opleiding: niet een derde van het aantal in te zetten beroepskrachten mag bestaan uit medewerkers in opleiding, maar de helft. 74,2 van de respondenten zegt gebruik te hebben gemaakt van deze regeling.

Afwijken stamgroep

Het afwijken van het opvangen in één stam- of basisgroep (63,3 procent) en van het vaste gezichtencriterium (65,2 procent) zijn daarna het meest voorkomende. Het minste is er afgeweken van de drie-uursregeling (27,1 procent) en het afwijken van het gebruik van ten hoogste twee verschillende stamgroepsruimten en de kwalificatie-eisen voor voorschoolse educatie.

Overleg met GGD

Het afwijken van de kwaliteitseis of het gebruiken van de verruiming wordt vaak (gemiddeld bij 65 procent) niet gedaan in overleg met de GGD. Bij het afwijken van de kwalificatie-eisen voor voorschoolse educatie werd daarentegen vaker wel dan niet overlegd met de GGD.

Huidige maatregelen voortzetten

De branchepartijen zeggen met deze resultaten sterke argumenten in handen te hebben richting het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VNG en de GGD om de huidige maatregelen voort te zetten.

Bekijk alle resultaten van het onderzoek >>

Het kabinet en de branchepartijen BK, BMK en BVOK komen binnenkort met plannen om het personeelstekort en de werkdruk in de sector aan te pakken. Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal er deze zomer de Tweede Kamer over informeren. Lees meer

2 REACTIES

  1. Idd erg jammer, dat er niet gekeken word naar de kennis en vaardigheden die mensen hebben, maar alleen naar een papiertje, ik werk als kindercoach, vele bijscholingen gehad in het gedrag en ontwikkeling van kinderen, en meer… maar niet geschikt…hoe zonde, er zijn zoveel mensen die zich met hart en ziel zouden willen inzetten, zoveel kennis en ervaring hebben, maar andere papieren dan het lijstje van de overheid..

  2. Lees alle reacties
  3. Het is heel jammer dat je met een andere opleiding, zoals ik docent beeldende vakken, wel op de bso en niet op t kinderdagverblijf mag werken. Dat was vroeger wel zo. Ik heb dat vroeger ook jaren gedaan. Het zelfde hoorde ik van een kraamverzorgster die eerst een opleiding van een jaar moest doen. Dat terwijl die dame naar mijn bescheiden mening zo bij de babies kan werken. Het was voor haar financieel onmogelijk om eerst een jaar naar school te gaan. Kortom, kijk opnieuw naar opleidingen en laat mensen desnoods stages doen en daarna indien t bevalt natuurlijk, gewoon op de kinderopvang werken. Alleen met bso haal je geen normaal salaris, helaas. Het is belangrijk om de mogelijkheid te hebben, om op beide lokaties te werken. En het bijscholen van kennis door middel van stage en werk te doen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.