Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek CBS: medewerkers kinderopvang ervaren (te) hoge werkdruk

Uit recent onderzoek van het CBS naar werkdruk en arbeidstevredenheid in de sector zorg en welzijn, blijkt dat medewerkers in de kinderopvang de meeste werkdruk ervaren van alle zorgbranches. 61 procent van de medewerkers in de kinderopvang vindt de werkdruk te hoog.
vrouw moe
Beeld: iStock

Voor het onderzoek zijn gegevens gebruikt uit de werknemersenquête die sinds 2019 jaarlijks in het tweede en vierde kwartaal wordt uitgevoerd voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt, Zorg en Welzijn.

Ervaren werkdruk sterk toegenomen

De ervaren werkdruk was in het tweede kwartaal van 2022 hoger dan bij de vorige metingen. In het vierde kwartaal van 2021 vond 57 procent van de kinderopvangmedewerkers de werkdruk (veel) te hoog, in het tweede kwartaal van 2021 was dat nog 48 procent. De ervaren werkdruk nam in 2019 ook toe, maar was in het vierde kwartaal van 2020 weer lager. Daarna was er weer een stijging. Tussen het vierde kwartaal van 2020 en het tweede kwartaal van 2022 nam de ervaren werkdruk onder werknemers relatief sterk toe in de branches kinderopvang en huisartsenzorg en gezondheidscentra.

Tevredenheid

De tevredenheid met het werk in de sector zorg en welzijn nam tussen het tweede kwartaal van 2021 en het tweede kwartaal van 2022 af. Die daling was relatief sterk in de kinderopvang: het aantal tevreden medewerkers in de sector nam met maar liefst 10 procent af van 78 naar 68 procent.

Stressvol werk

Uit het onderzoek van het CBS blijkt ook dat in de zorg en welzijn gemiddeld 29 procent stressvol werk heeft, volgens de laatste meting in het vierde kwartaal van 2021. Vergeleken met andere zorgsectoren, ervaren veel medewerkers in de kinderopvang een lage autonomie (69 procent). Ook vindt 44 procent dat er hoge taakeisen bij het werk worden gesteld en 35 procent vindt zijn of haar werk in de kinderopvang stressvol.

Bekijk het hele CBS-rapport hier >>

Iedereen wil natuurlijk plezier in zijn of haar werk hebben en werkgevers willen niets liever dan jou dat plezier geven. Maar waar zit ‘m dat in? Kinderopvang werkt! deed onderzoek naar factoren voor werkplezier onder medewerkers in de kinderopvang >>

Bron: CBS

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.