Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: ‘Autisme kan al na paar maanden bij baby herkend worden’

Al een paar maanden na de geboorte kan een kindje tekenen van autisme vertonen. Dat is hoopgevend, vinden Nijmeegse wetenschappers. Want hoe eerder dit gesignaleerd wordt, hoe eerder de juiste behandeling of begeleiding kan worden gestart.
onderzoek-autisme-kan-al-na-paar-maanden-bij-baby-herkend-worden
shock / stock.adobe.com

Dat blijkt uit een interview met onderzoekers van het Baby & Child Research Center, onderdeel van het Donders Instituut Nijmegen, in de Gelderlander.

Voortekenen van autisme en adhd; ze zijn al vroeg te herkennen bij kinderen. Dat blijkt uit onderzoek door Baby & Child Research Center. En kinderen met een autismespectrumstoornis of adhd (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) zijn, volgens de onderzoekers, gebaat bij vroegsignalering. Zo kan een kind al vroeg de juiste behandeling of begeleiding krijgen, en kan autisme of adhd een ‘stuk leefbaarder’ worden.

Leefbaarder

Onderzoeker Manon Krol zegt in het artikel: ‘In de eerste twee jaar zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling en hebben de behandelingen het meeste effect. Denk hierbij aan het stimuleren van sociaal gedrag, door bijvoorbeeld de kinderen met andere kinderen te laten spelen. Door deze training kunnen de gedragsstoornissen een stuk leefbaarder worden.’

Twee onderzoeken

Momenteel is het instituut bezig met twee onderzoeken naar adhd en autisme bij jonge kinderen: het zogeheten PIP onderzoek voor kinderen tussen de 2,5 en 4,5 jaar met autisme, adhd en/of ontwikkelingsachterstand. En het Sapiens project voor kinderen tussen 1,5 en 3,5 jaar met problemen op het gebied van communicatie, sociaal gedrag en spel. ‘Als we hier meer over weten, kunnen we ook de behandelingen voor adhd en autisme verbeteren’, zegt hoofdonderzoeker Jan Buitelaar.

Lees het volledige artikel van de Gelderlander >>

Het is essentieel voor de ontwikkeling van jonge kinderen dat kenmerken van autisme tijdig worden herkend. Als pedagogisch medewerker ben jij een belangrijke spil in die vroegsignalering. Lees het artikel “Autisme: herken de signalen!” in het vakblad Kinderopvang >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.