Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Omgaan met: ‘daar betaalt mama toch voor?’

Joyce: 'Samira is 9 jaar. Wanneer ik haar vraag een klusje te doen, zoals de tafel op te ruimen, zegt ze: “Dat doe ik niet, daar betaalt mama toch voor.” Hoe kan ik hier nu mee omgaan, zeker nu andere kinderen dit ook gaan zeggen?’
Pedagogische vraag mama betaal hier toch voor.jpg

Antwoord Marieke Grijpink:

Beste Joyce, Wanneer je voor het eerst een dergelijk antwoord hoort, is het vaak moeilijk hier gelijk goed op te reageren. Maar nu weet je dat dit vaker zal gaan gebeuren. Tijd om dit samen met je collega’s te gaan bespreken.

Hoe organiseren jullie de veelvoorkomende klusjes? Betrekken jullie de kinderen er altijd bij, of af en toe? Zou je dit onderwerp kunnen invoegen in jullie uitgangspunten over kinderparticipatie? Misschien is dit wel een heel goed onderwerp voor een kindervergadering?

‘Ga op gelijkwaardige basis hierover met de kinderen in gesprek’

Geef aan dat vele handen licht werk maken en dat er dan meer tijd overblijft voor iedereen om leuke dingen te doen. Het fijne is dat de kinderen hier vast heel goed over kunnen meepraten en meebeslissen. Ga dus op gelijkwaardige basis hierover met de kinderen in gesprek.

Probeer samen afspraken te maken over hoe jullie de klussen gaan organiseren waarbij iedereen zich prettig voelt. Laat de kinderen de afspraken visueel maken. Zo ontstaat er een groepssfeer waarbij gelijk duidelijk is dat iedereen verantwoordelijkheid heeft en neemt.

Veel plezier samen!

  • ‘Meisje wil niet verschoond worden’ Lees meer
  • Kinderen moeten van ouders een kusje geven’ Lees meer
  • ‘Een dreumes op mijn groep bijt andere kinderen steeds’ Lees meer >>
  • ‘Drie jongetjes verpesten de sfeer in de groep’ Lees meer >>
  • ‘Een meisje wil steeds hetzelfde op brood’ Lees meer >>

Heb je ook een pedagogische vraag voor Annemiek en/of Marieke? Mail je vraag naar kinderopvang@bsl.nl onder vermelding van ‘Pedagogische vraag’. Dan lees je het antwoord binnenkort terug op Kinderopvangtotaal.nl.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste Marieke, Mag ik je na lezing van 6 van jouw adviezen feedback geven? Je adviezen zijn uitermate praktisch, positief gesteld en ik denk heel bruikbaar voor pm'ers. Je feedback over "sfeerverpestende jongetjes" is me uit het hart gegrepen. Maar ik ben dan ook een man die werkte in de kinderopvang. Wat ik mis is de ouders. Bij meerdere vragen denk ik dat mijn advies zou zijn om aan de ouders te vragen hoe dat thuis gaat. Bijvoorbeeld met dat luiers verschonen. Mijn jongste kleinzoon was zo'n "draaikont" , vanaf heel jong. Zijn ouders gingen daar heel relaxed mee om. Ouders betrekken bij dit soort vragen geeft meerwaarde. Mits je open vragen stelt en niet direct of verholen het gedrag van het kind veroordeelt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.