Home Nieuws

Nieuws

Pedagogiek

BKK stopt in huidige vorm en zoekt naar invulling toekomst

De toekomst van Bureau Kwaliteit Kinderopvang is ongewis. Er is nog geen nieuw programma voor BKK ontwikkeld voor de komende jaren en het huidige programma loopt eind van dit jaar af.
VVE en taalachterstanden

Brancheorganisatie wil jaar uitstel VE-maatregelen

Brancheorganisatie Kinderopvang is positief over een aantal inhoudelijke maatregelen om de voorschoolse educatie (VE) te verbeteren. Maar BK is kritisch over de uitvoering. Invoering van 16 uur VVE per week heeft grote consequenties voor kinderopvangorganisaties. 1 januari 2020 komt dan ook veel te snel.
Gezondheid

Brabantse kinderopvang stopt vanwege commotie tijdelijk met buiten slapen

De commotie rond het slapen in buitenhokjes (lutjepotjes) is in Ulvenhout zo groot, dat kinderopvangorganisatie Boeffies en (B)engeltjes heeft besloten om er de komende dagen mee te stoppen. Aanleiding voor de rel is een filmpje van een huilende baby in één van de bedjes die op Facebook veel reacties teweegbracht.
Ouders

Nog 28 zaken over onterechte terugvordering kinderopvangtoeslag

De Tweede Kamer debatteerde vandaag over het evaluatierapport van de Belastingdienst over het onterecht terugvorderen van kinderopvangtoeslagen. Eerder spraken de Raad van State en de Nationale Ombudsman zich vernietigend uit over de handelswijze van de dienst Toeslagen.

Kinderen van 2Samen halen ruim 12.000 euro op voor KiKa

Kinderen, medewerkers en klanten van Kinderopvang 2Samen hebben € 12.773,- opgehaald voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Dat deden ze door een jaar lang allerlei evenementen te houden om geld in te zamelen.
Financiën en bedrijfsvoering

Nieuw: Kwaliteitskader Huisvesting Kinderopvang

Het Waarborgfonds Kinderopvang heeft een nieuw hulpmiddel ontwikkeld om de huisvesting van kinderopvang te verbeteren: het Kwaliteitskader Huisvesting Kinderopvang. Zo'n kwaliteitskader bestond al voor scholen, maar is nu ook vertaald naar de kinderopvang.
Financiën en bedrijfsvoering

BMK: ‘Win juridisch advies in voor schadeclaim na brand Risicomonitor’

Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang adviseert kinderopvangorganisaties juridische stappen te ondernemen, nadat gegevens uit de Risicomonitor bij een brand verloren zijn gegaan. ‘Laat je juridisch informeren over een schadeclaim tegenover VeiligheidNL.’

Genomineerde Sarah el Messaoudi

Wie wordt Pedagogisch Professional van het Jaar? Misschien wel Sarah el Messaoudi, pedagogisch medewerker op de peuterspeelzaal en de bso bij Small Society in Almere

Genomineerde Carola Winter-Brandwijk

Wie wordt de Pedagogisch Professional van het Jaar? Misschien wel Carola Winter-Brandwijk, pedagogisch medewerker bij Bso Wiedewei in Barendrecht (Kibeo).
Pedagogiek

Genomineerde Bernadette Heijkoop

Wie wordt de Pedagogisch Professional van het Jaar? Misschien wel Bernadette Heijkoop, pedagogisch medewerker bij BSO Superstijn in Hazerswoude-Dorp (Junis Kinderopvang).

Uitgelicht door de redactie

Nieuws

Serie IKK in de praktijk – Een onmogelijke puzzel

De wet IKK belooft op papier kwaliteitsverbetering, maar de praktijk is weerbarstig. In deze serie volgen we Ramona Overmars, eigenaresse van kinderopvangorganisatie High Five! in Almelo. Deel 2: Een onmogelijke puzzel.
Nieuws

Vaders hebben moeite met risicovol spel

Vaders hebben meer moeite met risicovol spel van hun kinderen dan moeders. Dit blijkt uit een onderzoek van VeiligheidNL en Stichting Opvoeden. ‘Té beschermd spelen heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van een kind.’
Nieuws

Rollenspel: Drie rollen voor professionals

Peuters en kleuters vinden rollenspel vaak leuk. Maar wat is jouw rol in een rollenspel? Aafke Bouwman (expert Jonge Kinderen en Taal bij CPS) stelt dat je als professional drie rollen kunt hebben bij het begeleiden van fantasiespel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Het laatste nieuws als eerste in je mailbox

Veelbesproken thema's

Het is wettelijk verplicht gesteld dat pedagogisch medewerkers in VVE-locaties voldoen aan het taalniveau 3F.
De Wet Kinderopvang is bepalend voor de minumumkwaliteit van kinderopvang. Verder zijn er hygiëneregels, ventilatie-eisen, eisen m.b.t. speeltoestellen enzovoort.
De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (Wet IKK) moet de kwaliteit in de kinderopvang verbeteren. De meeste kwaliteitsmaatregelen gaan in per 1 januari 2018.
De beroepskracht-kindratio (BKR), ook wel leidster-kindratio genoemd, verschilt per leeftijdscategorie. Vanaf 2019 gaat dit voor babygroepen en bso's veranderen.