Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe regeling voor aflossen toeslagschuld

Frida Noordzij
Een nieuwe regeling van de Belastingdienst maakt het voor ouders met (hoge) toeslagschuld toch mogelijk om de kinderopvang te blijven betalen. De lopende kinderopvangtoeslag wordt niet langer volledig verrekend met de toeslagschuld, waardoor er geld overblijft voor kinderopvang.
iStock

Wat houdt de regeling precies in? De lopende kinderopvangtoeslag wordt niet of niet volledig verrekend met de toeslagschuld. De Belastingdienst berekent op basis van de beslagvrije voet van de ouder en eigen bijdrage voor de kinderopvang wat hij/zij maandelijks kan aflossen. Dat bedrag wordt in mindering gebracht op de lopende kinderopvangtoeslag. Het bedrag dat overblijft, wordt uitbetaald.

Verrekening

Deze verrekening blijft doorlopen totdat de schuld is voldaan en de Belastingdienst neemt naast de verrekening geen verdere invorderingsmaatregelen. Op deze manier kunnen ouders de kinderopvang blijven betalen, en doorgaan met werk, opleiding, reïntegratietraject of inburgeringstraject.

Nationale ombudsman

De regeling bestaat al enkele maanden, maar hieraan is nog nauwelijks bekendheid gegeven, vindt de Nationale ombudsman. Daarom bracht hij informatie over de regeling op zijn eigen website naar buiten. Hij heeft Toeslagen (onderdeel van de Belastingdienst) verzocht om betrokkenen en dienstverleners actief en gericht te informeren over de maatregel.

Voorwaarden

De zogenoemde ‘Maatregel bij verrekenen kinderopvangtoeslag’ is voor ouders, die voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De ouder heeft een toeslagschuld die nog niet is terugbetaald
  • Het verzoek om een persoonlijke betalingsregeling is afgewezen vanwege opzet of grove schuld. De ouder komt hierdoor alleen in aanmerking voor de standaard betalingsregeling van 24 maanden
  • De ouder beschikt niet meer over het geld dat hij/zij ten onrechte van Toeslagen heeft ontvangen
  • De kinderopvangtoeslag die de ouder op dit moment ontvangt wordt door Toeslagen met de schuld verrekend
  • Het huidige inkomen van de ouder is te laag om de lopende kinderopvang zelf te betalen

Verzoek

Om voor de regeling in aanmerking te komen, kunnen betrokkenen een verzoek indienen bij de BelastingTelefoon (0800-0543). Zij moeten daarbij vragen naar de ‘Maatregel bij verrekenen kinderopvangtoeslag’.


De Belastingdienst lag onlangs onder vuur door het weglaten van belangrijk bewijs in een slepende zaak over kinderopvangtoeslag. ‘Het is ongehoord dat een overheidsdienst documenten achterhoudt’, reageert Gjalt Jellesma. ‘Dit is voor ons een van de dossiers in een lange reeks.’ Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.