Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe handreiking over btw-regels IKC

Het ministerie van Sociale Zaken heeft de handreiking btw gepubliceerd, die het makkelijker maakt om kinderopvang en onderwijs vanuit één organisatie aan te bieden. Hiermee komt meer duidelijkheid over de vaak belemmerende btw-regels.
iStock

‘De handreiking is een belangrijke doorbraak in de mogelijkheden om primair onderwijs en kinderopvang vanuit één organisatie aan te kunnen bieden’, schrijft PACT voor Kindcentra. ‘Een onderwijsinstelling en een kinderopvangorganisatie kunnen op basis van deze handreiking onder voorwaarden een fiscale eenheid voor de btw vormen. Daarmee wordt een belangrijke belemmering weg genomen om te gaan werken vanuit één team en één leiding.’

Btw-vrijgesteld

Hoe zit dit precies? Het verzorgen van kinderopvang en onderwijs is btw-vrijgesteld. Op het moment dat kinderopvang en onderwijs gaan samenwerken binnen een Integraal Kindcentrum (IKC), en dus diensten aan elkaar verlenen zoals het uitwisselen van personeel of kosten delen, moeten beide partijen wel btw aan elkaar in rekening brengen. Omdat beide niet btw-plichtig zijn, mogen zij de gemaakte btw-kosten niet in aftrek brengen en komen dus duurder uit.

Handreiking

De handreiking bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt ingegaan op verschillende btw-oplossingen bij een contractuele samenwerking, waarbij de samenstelling van het bestuur van de onderwijsinstelling en het bestuur van de kinderopvangorganisatie niet op elkaar wordt afgestemd. Er wordt mede uitgelegd wanneer partijen personeel kunnen uitwisselen, zonder dat daarvoor btw afgedragen moet worden.

Klik hier voor voor de handreiking ‘Infokaart btw-afdracht’ >>

Personele unie

Het tweede deel van de handreiking gaat over de situatie waarin sprake is van een “personele unie”; kinderopvangorganisatie en de onderwijsinstelling vormen gezamenlijk een bestuur en raad van toezicht. In het tweede deel wordt verder ingegaan op deze samenwerkingsvorm en de voorwaarden waaronder in dat geval een fiscale eenheid kan worden gevormd.

Btw-problematiek

De zogenoemde btw-problematiek binnen IKC’s is al langere tijd onderwerp van discussie. De btw-regels zouden voor veel scholen en kinderopvangorganisaties een belemmering zijn in het vormen van IKC’s, bleek uit een peiling van de PO-Raad vorig jaar. Sinds april dit jaar heeft de regiegroep Kindcentra2020 samen met de brancheorganisaties aangedrongen op duidelijkheid over de btw-problematiek. ‘Ondersteund door Van Doorne advocaten hebben wij hierover intensief overleg gehad met het ministerie van SZW, OCW, Financiën en de Belastingdienst. Kern van het voorstel is dat het mogelijk wordt om middels een ‘bestuurlijke fusie’ te komen tot één organisatie voor onderwijs en opvang’, stelt PACT voor Kindcentra. Daarover was onduidelijkheid ontstaan, maar de nieuwe handreiking neemt die onduidelijkheid weg.

In Management Kinderopvang Nr. 7 komt dit onderwerp uitgebreider aan bod.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.