Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe brochure toezicht en handhaving kinderopvang

Frida Noordzij
GGD GHOR Nederland geeft in een vernieuwde brochure een overzicht van de belangrijkste eisen waar een kinderopvangorganisatie aan moet voldoen. De brochure is bedoeld voor (nieuwe) houders in de kinderopvang.
Fotolia

De folder zet eenvoudig uiteen aan welke eisen kinderopvangorganisaties moeten voldoen vanuit de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. Ook biedt de folder informatie over hoe het toezicht en de handhaving in de kinderopvang is georganiseerd en wat de taken en verantwoordelijkheden van de GGD en de gemeente zijn.

Wet IKK

Niet alleen zijn de huidige kwaliteitseisen uit de Wet IKK meegenomen, ook de kwaliteitseisen die vanaf 1 januari 2019 gelden zijn vast in de folder meegenomen. De wijzigingen die daarna in werking treden, worden op een later moment toegevoegd.

Beroepskracht-kindratio

De folder gaat onder meer in op de pedagogische kwaliteit, voorschoolse educatie, de beroepskracht-kindratio, het Personenregister Kinderopvang en de pedagogisch beleidsmedewerker (per 1 januari 2019 verplicht).

Toezicht

De gemeente is eindverantwoordelijk voor het toezicht en handhaving op de geregistreerde locaties en geeft vanuit haar regierol de GGD opdracht tot het houden van toezicht. De taken en verantwoordelijkheden van de toezichthouder van de GGD worden uitgelegd. Met onder meer observaties, gesprekken met medewerkers en de houder en documentenonderzoek vormt de toezichthouder een oordeel. Vervolgens adviseert hij of zij de gemeente over de bevindingen.

Starters

Voor startende ondernemers in de kinderopvang worden de stappen toegelicht die uiteindelijk in het gunstige geval leiden tot inschrijving in het Landelijke Register Kinderopvang. Op pagina 14 van het document staat een overzicht met interessante websites voor kinderopvanghouders.

Bekijk de brochure ‘Toezicht en handhaving kinderopvang (informatie voor ondernemers)’ hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.