Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nieuw! Voldoe aan kwalificatie-eis met beroepsgerichte mbo-certificaten

Goed nieuws voor de sector. Herintreders, zij-instromers of anderen met een niet (meer) gekwalificeerde opleidingsachtergrond in de kinderopvang, hebben nu een extra mogelijkheid om aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker te voldoen. Namelijk door middel van het behalen van beroepsgerichte mbo-certificaten: een soort ‘deeldiploma’s’ van de mbo-3 opleiding pedagogisch medewerker in de kinderopvang.
diploma behaald geslaagd
Beeld: iStock

Het is een initiatief van het het Drenthe College, ROC Midden Nederland, OPPstap Zorg en Welzijn, Kans² en het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang. Dat meldt Kinderopvang werkt!.

Certificaten

Het gaat om de volgende 3 certificaten:

  • C0125 Pedagogisch klimaat in de kinderopvang
  • C0123 Ontwikkeling en spelen stimuleren in de kinderopvang
  • C0126 Professioneel samenwerken en communiceren in de kinderopvang

Aan kwalificatie-eis voldoen

Als je alle drie de mbo-certificaten hebt behaald, voldoe je aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker. Je hoeft dan niet alsnog het volledige diploma Pedagogisch medewerker kinderopvang te behalen. (Dat kan wel, maar dan hoef je niet opnieuw examen te doen in de al behaalde onderdelen.)

Taaleis en scholing werken met 0-jarigen

Let op: de mbo-certificaten gelden NIET als bewijs voor de taaleis en voldoen ook niet als scholing voor werken met 0-jarigen. Deze eisen gaan in vanaf 1 januari 2025 en zul je los hiervan moeten behalen – indien je werkt met baby’s in het geval van de babyscholing.

Eén certificaat al voldoende?

Het is zelfs mogelijk dat het behalen van één certificaat al voldoende is. Dat hangt natuurlijk af van je ervaring. ‘C0125 Pedagogisch klimaat in kinderopvang’ geldt namelijk als aanvullend bewijs om te voldoen aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker in dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang (diplomagroep A2). En het certificaat ‘C0123 Ontwikkelen en spelen stimuleren in de kinderopvang’ als aanvullend bewijs voor buitenschoolse opvang (diplomagroep B2).

Pilots

De mbo-instellingen Drenthe College, ROC Midden Nederland en OPPstap Zorg en Welzijn zijn, in samenwerking met Kans², al gestart met pilots. Zij hebben hun krachten gebundeld in Wijzr Worden. Voor meer informatie en aanmelding kun je contact opnemen met programmamanager Thessa Garcia van Rhee via info@wijzrworden.nl en 06-47342293.

Lees hier meer over waar je de certificaten kunt behalen en de verdere mogelijkheden op de website van Kinderopvang werkt! >>

Gastouders stoppen ermee door lage uurprijs en belemmerende maatregelen

Het aantal kindplaatsen in de gastouderopvang neemt drastisch af. Uit cijfers van het Landelijke Register Kinderopvang blijkt dat er sinds 2019 50.000 opvangplekken verdwenen, doordat meer dan 12.000 gastouders stopten. Waarom stappen gastouders massaal uit het vak? ‘Wil gastouderopvang toekomst hebben, dan moeten beklemmende maatregelen worden afgeschaft.’ Lees hier volledige premiumartikel >>

3 REACTIES

  1. De verdienmodellen van de opleiders moeten maar eens op tafel. Uiteindelijk gaat het om de geschiktheid van de individuele medewerker, daarvoor is goede begeleiding veel belangrijker dan de opleiding. Pedagogische nascholing lijkt zinniger dan zomaar een aantal mensen door de mangel halen omdat aan een cao tafel bedacht is dat hun diploma niet meer geldig is. En dan straks een enorme wildgroei aan certificaten waarvan niemand meer weet welke leiden tot goedkeuring door de inspectie.

  2. Lees alle reacties
  3. Super goed initiatief, maar voor mij toch enigszins een zure appel. Ik moest vijf jaar geleden, omdat wij huidige diploma niet meer geldig was, een heel EVC traject doorlopen. Bloed zweet en tranen heeft het mij gemist en mijn werkgever een bak met geld. Heel zuur dat je nu omdat er krapte op de markt is, zomaar weer alles wordt aangepast. Ik hoop dat we de kwaliteit kunnen blijven waarborgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.