Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie schrapte passages uit toeslagen-onderzoeksrapport

In het onderzoek naar het achterhouden van stukken door de Belastingdienst in de toeslagenaffaire hebben ambtenaren van het ministerie van Financiën passages uit een conceptrapport geschrapt. Ze waren bang dat dit gevoelige deel van het onderzoek alsnog op tafel zou komen.
ANP

Dat blijkt uit e-mails en documenten die het ministerie van Financiën heeft vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob-verzoek) door Trouw en RTL Nieuws. De mails en documenten laten zien dat het ministerie in hoge mate kon bepalen wat er wel en niet onderzocht werd. Dat melden RTL Nieuws en Trouw.

Onderzoek

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën stelde een onderzoek in, nadat bleek dat de Belastingdienst herhaaldelijk stukken achterhield in rechtszaken van ouders bij wie in 2014 onterecht de kinderopvangtoeslag was stopgezet door de Belastingdienst. De systemen van de Belastingdienst werden door gespecialiseerde IT’ers doorzocht op stukken die eigenlijk aan de rechter voorgelegd (hadden) moeten worden.

Passages geschrapt

Nu blijkt dat ambtenaren van Financiën passages schrapten in conceptverslagen van onderzoekers, uit angst dat dit later bekend zou worden. Het gaat om onderzoek naar autorisaties: naar welke medewerkers van de Belastingdienst bij welke documenten konden. “Ik heb in rood wat aanpassingen gedaan, om e.e.a. verder aan te scherpen, maar ook met het oog op het eventueel moeten verstrekken van dit stuk. Wat ik heb weggehaald, is het onderzoek naar de autorisaties”, schrijft een ambtenaar.

‘Geen toegevoegde waarde’

Staatssecretaris Snel stelt in een brief aan de Tweede Kamer dat het onderzoek naar autorisaties “geen toegevoegde waarde” zou hebben en “na afstemming met de onderzoekers buiten beschouwing is gelaten”. De onderzoekers, auditors die expert zijn in digitale data, hadden juist onafhankelijk onderzoek moeten doen. Eerder beweerde Snel dat onderzoekers ‘geen strobreed’ in de weg was gelegd. Op vragen van Trouw en RTL over de inmenging in het onderzoek wil Snel pas later ingaan, laat een woordvoerder weten.

Toedekken

‘Nog altijd is het toedekken, bedekken en indekken. Toegeven is wat nodig is, maar duidelijk niet de inzet’, reageert Kamerlid Renske Leijten (SP). Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) laat weten in juni specifiek naar eerdere versies van het rapport en e-mail van ambtenaren daarover te hebben gevraagd: ‘De staatssecretaris heeft de Kamer destijds bezworen dat hij alle informatie daaruit zou delen. Nu blijkt het, niet voor het eerst in deze zaak, toch weer anders te liggen als originele documenten boven tafel komen.’ Omtzigt en Leijten willen dat Snel alsnog alle conceptrapporten van de onderzoekers openbaar maakt.

Bron: RTL Nieuws, Trouw

De SP bood deze zomer een zwartboek aan bij staatssecretaris Menno Snel van Financiën, met daarin ‘hartverscheurende’ verhalen van mensen bij wie de kinderopvangtoeslag onterecht zou zijn stopgezet. ‘De Belastingdienst gaat veel te hard tekeer.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.