Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Met VVE ook taalachterstand ouders wegwerken

VVE

De ouderbetrokkenheid is een noodzakelijke voorwaarde om VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) te laten slagen. De Onderwijsinspectie zal in voorschoolse instellingen daarom ook controleren of er VVE-activiteiten zijn waar ouders actief bij betrokken worden. Zo kunnen ouders met een gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal ook profiteren van de VVE-gelden die voor de 37 grootste gemeenten zijn vrijgemaakt.

Eigen verantwoordelijkheid
Dit zegt minister van Immigratie Gerd Leers naar aanleiding van vragen van CDA-Kamerlid Mirjam Sterk. Zij vroeg zich af of de VVE-gelden ook gebruikt worden om ouders een rugzakje te geven waarmee zij de Nederlandse taal kunnen leren. In 2012 komt er 70 miljoen euro voor VVE beschikbaar en vanaf 2013 95 miljoen euro per jaar. Leers laat weten dat taalles voor ouders niet standaard deel uitmaakt van VVE-programma’s. In principe is dit de eigen veantwoordelijkheid van ouders. Maar in de praktijk is de gebrekkige taalvaardigheid een belemmering om eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Taalles voor ouders
Om uit deze vicieuze cirkel te komen, zet de PO Raad momenteel op een aantal scholen een oudercursus op voor ouders van kinderen die naar de voorschool en de eerste twee groepen van de basisschool gaan. In deze cursus wordt de Nederlandse taalles gekoppeld aan het VVE-programma voor kinderen. Ouders krijgen instructies hoe ze thuis met de kinderen verder kunnen werken. De PO Raad gaat deze methode bekendmaken onder VVE-instellingen.

Lees de brief van Gerd Leers >>

Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.