Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mening over of visie op meertalige dagopvang? Reageer op wetsontwerp

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2024 meertalige dagopvang in de kinderopvang mogelijk maken. Daarom staat er nu een internetconsultatie online voor dit wetsontwerp. Heb jij een visie op meertalige dagopvang? Reageer tot en met 31 januari 2023 op het wetsontwerp.
dagopvang
Beeld: AdobeStock

De afgelopen jaren hebben een aantal organisaties geëxperimenteerd met meertalige dagopvang. Naar aanleiding hiervan heeft het kabinet besloten om meertalige dagopvang wettelijk te regelen, zo meldt de Rijksoverheid. Via het wetsvoorstel wordt het mogelijk om dagopvang – voor maximaal 50 procent van de dagelijkse opvangtijd – in het Duits, Engels of Frans aan te bieden. Op deze manier worden kinderen op jonge leeftijd al vaardig in meerdere talen. Bovendien vergemakkelijkt de meertalige dagopvang de overgang naar meertalig basisonderwijs. Organisaties die aan het experiment hebben meegedaan krijgen een overbruggingsperiode (van maximaal twee jaar) om door te gaan met meertalige opvang totdat de wetswijziging in werking treedt.

Wettelijk kader

Nadere voorwaarden voor de meertalige dagopvang worden uitgewerkt in het besluit en de regeling. Dit gaat onder meer om de taaleisen die aan het personeel gesteld worden en eisen ten aanzien van het pedagogisch beleidsplan. Het uitgangspunt hierbij is dat de administratieve lasten voor de kindercentra zo beperkt mogelijk worden gehouden.

Reageer hier op de internetconsultatie. Dit kan tot en met 31 januari 2023 >>

Vinden meertalige peuters wel genoeg aansluiting bij leeftijdsgenootjes op de kinderopvang? Of staat de taal in de weg? Die vraag staat centraal in het onderzoek van promovendus Anne-Mieke Thieme bij het Amsterdam Center for Lanquage and Communication. ‘Je moet kinderen aan de hand nemen, laten zien hoe dingen werken.’ Lees hier meer >>

Bron: Rijksoverheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.