Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meld je vóór 16 mei aan: het Voorloperstraject Rijke Schooldag

In het coalitieakkoord van het huidige kabinet is de rijke schooldag geïntroduceerd. Om de coalitieplannen tot een succes te maken, start de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van OCW met een Voorloperstraject. Voorlopers die aan de voorwaarden voldoen, kunnen zich uiterlijk 15 mei melden bij de GKA, waarna 45 organisaties worden geselecteerd.
Foto: AdobeStock

Als onderdeel van een brede aanpak van bestrijding van armoede in kwetsbare wijken door gemeenten, investeert de overheid in een rijke schooldag. Scholen bepalen zelf wat zij nodig achten om de kansenongelijkheid te verkleinen. Te denken valt aan begeleiding bij huiswerk, sport en cultuur, samenwerking met plaatselijke verenigingen en bibliotheken. De overheid wil beginnen bij de scholen waar de nood het hoogst is.

Voorlopers

Met dit traject worden de 45 voorlopers die al een bestaand programma rond een verrijkte schooldag hebben, uitgenodigd om met de Gelijke Kansen Alliantie hun programma gedurende drie jaar te intensiveren, op te schalen en/of verder te ontwikkelen. Volgens de aankondiging van het ministerie OCW werken ze hierbij in een lerende aanpak aan een inhoudelijk programma waarbij het opbouwen en delen van kennis over werkzame elementen centraal staat. Ze worden ondersteund met kennis, middelen, data, onderzoek en communicatie.

Het Voorloperstraject Rijke Schooldag is bedoeld voor:

  • lokale coalities, bestaande uit tenminste één school in het primair of voortgezet onderwijs, één gemeente en één maatschappelijke organisatie;
  • coalities in gebieden met relatief veel leerlingen met een risico op een onderwijsachterstand;
  • met een reeds bestaand programma voor een verlengde of verrijkte schooldag;
  • en een plan om deze verder te ontwikkelen, op te schalen of uit te breiden.

Aanmelding voor het voorloperstraject van de Rijke Schooldag is mogelijk wanneer een coalitie voldoet aan de voorwaarden voor context, inhoud en omvang. Op Gelijke Kansen wordt uitgelegd wat deze voorwaarden precies inhouden. Aanmeldingen zullen, naast de minimale voorwaarden, door een selectiecommissie worden gewogen aan de hand van inhoudelijke criteria en geografische spreiding.

Aanmelding en selectie

Op korte termijn wordt in de Staatscourant de ‘Selectieregeling Voorloperstraject Rijke Schooldag’ gepubliceerd. Lokale coalities kunnen zich hiervoor vanaf dat moment tot en met uiterlijk 15 mei aanmelden bij de Gelijke Kansen Alliantie, door hun gegevens (locatie, betrokken partijen, contactgegevens) in te vullen in een formulier dat op deze website zal worden geplaatst.

Meld je hier aan >>

In Bad Nieuweschans, een dorpje in Oost-Groningen, is er voor kinderen nauwelijks iets te doen. Op KC Houwingaham experimenteren ze sinds 2020 met het project Tijd voor Toekomst. Op woensdag- en vrijdagmiddagen krijgen alle schoolkinderen een programma van sport, cultuur, muziek, dans, gezonde voeding en techniek. Met deze rijke schooldagen kunnen ze hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Een eerste serie in een reeks over rijke dagarrangementen, een initiatief van PACT voor Kindcentra. Lees hier het hele artikel (PREMIUM) >>

Bronnen: BK, Zosja, Rijksoverheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.