Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Meerderheid wil verplicht vierogenprincipe

Meerderheid wil verplicht vierogenprincipe

Medewerkers in de kinderopvang zijn voorstander van het verplicht stellen van vier ogen op de groep. EenVandaag, Abvakabo FNV en CNV Publieke zaak deden onderzoek onder 900 medewerkers in de kinderopvang, 63 procent van hen staat achter het vierogenprincipe.

Wettelijk verplicht
Dat betekent dat er altijd minimaal twee volwassenen toezicht moeten houden op kinderen in kinderdagverblijven. In de praktijk blijkt het nog steeds vaak voor te komen dat pedagogisch medewerkers alleen op de groep staan. Volgens zes op de tien medewerkers van kinderdagverblijven staan er niet de hele dag twee medewerkers op een groep. Minister Kamp staat open voor het wettelijk verplichten van het vierogenprincipe, maar wil eerst vanuit de kinderopvangbranche horen hoe ze dit vierogenprincipe in de praktijk wil realiseren. Het verplicht invoeren van het vierogenprincipe hoeft niet persé het einde te betekenen voor de halve groepen waar meestal maar één beroepskracht staat. Kamp sprak eerder over alternatieven als het creëren van glazen wanden of de inzet van camera’s zodat medewerkers op elkaars groepen kunnen kijken.

Te duur, niet haalbaar
Niet iedereen in de kinderopvang lijkt enthousiast over deze alternatieven. Uit het onderzoek blijkt ook dat 49 procent denkt dat de invoering van het vierogenprincipe niet haalbaar is, onder meer vanwege de hoge kosten. 53 procent zegt door de bezuinigingen minder veiligheidsmaatregelen te kunnen uitvoeren.

Investeren
Toch pleit Ilse van der Weiden, bestuurder kinderopvang ook voor het verplichten van minimaal vier ogen op de groep: ‘Abvakabo FNV pleit al jaren voor twee pedagogisch medewerkers op één groep. De bezuinigingen zetten echter de kwaliteit verder onder druk, waardoor continu toezicht van twee medewerkers nooit overal kan worden uitgevoerd. Wij doen dan ook een beroep op minister Kamp om écht te kiezen voor kwaliteit door te investeren in medewerkers.’

Foto: Stock.xchng

Bekijk het item op EenVandaag >>

3 REACTIES

  1. Hier ben ik het helemaal mee eens. Niet zozeer uit wantrouwen voor pedagogische medewerkers, maar wel zeker om de veiligheid en kwaliteit te verbeteren.
    Het is eigenlijk zeer raar dat ped. medewerkers alleen een aantal uren voor de groep moeten staan. Behoorlijk onverantwoordelijk.

  2. Lees alle reacties
  3. behalve dat het voor kleine dagverblijven onbetaalbaar is onstaat er een rechtongelijkheid met de gast ouder waarom moeten wij 2 leidsters in zetten voor alle uren terwijl een gastouder alle uren alleen isen er dus totaal geen toezicht is.10 uur lang 2 leidsters betekend dat wij een hoger uur tarief moeten vragen dan de gastouder en dat de leidsters de gehele dag geen pauze mogen houden.Daar mee vodoen we dan weer niet aan het CAO dus vertel mij maar hoe ik dit op moet lossen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.