Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Managers pakken werkdruk aan: vaste contracten en meer hulp op de groep

De werkdruk in de kinderopvang wordt door veel medewerkers als (te) hoog ervaren: 4.000 medewerkers lieten daarom van zich horen tijdens een landelijke staking op dinsdag 14 september. Werkgevers zouden onvoldoende actie ondernemen om de werkdruk te verlagen. Richard de Wit van Kiddoozz Kinderopvang herkent zich niet in deze opvatting. Binnen de organisatie wordt juist actief ingezet op het verlagen van werkdruk.
managers-pakken-werkdruk-aan-vaste-contracten-en-meer-hulp-op-de-groep
Medewerkers van Kiddoozz Kinderopvang krijgen vaste contracten op de Dag van de Pedagogisch Medewerker en Gastouder. Foto: Kiddoozz

De werkdruk in de kinderopvang is een topic waar veel over gesproken én geschreven wordt. Het is zelfs het hoofdthema van de FNV-stakingen dit jaar: de werkdruk is voor velen te hoog en binnen de cao Kinderopvang moeten betere afspraken gemaakt worden tussen werkgevers en werknemers om de werkdruk te verlagen.

Werkdruk verlagen

Bij Kiddoozz zijn ze daar sinds 1 september extra hard mee aan de slag. Richard de Wit, regiomanager bij Kiddoozz: ‘Om de werkdruk aan te pakken heeft onze organisatie per 1 september op diverse fronten uitgebreid. Naast onze groepshulpen en huishoudelijk medewerkers hebben we onze flexpool en managementteam uitgebreid. Werkdruk hangt af van verschillende factoren, maar wij zijn van mening dat een vast team met vaste medewerkers de continuïteit ten goede komt en de werkdruk verlaagt. Regelmatig een invaller (van een andere locatie binnen de organisatie of via het uitzendbureau) op de groep kost tenslotte tijd en energie.’

Vaste contracten

Om de continuïteit binnen de organisatie kracht bij te zetten en medewerkers met tijdelijke contracten meer bij de organisatie te betrekken, krijgen 35 medewerkers vandaag op de Dag van de Pedagogisch Medewerker een vast contract. ‘Dat is circa 10 procent van ons totale personeelsbestand’, vertelt Richard. Kiddoozz telt 29 locaties, samen met het kantoorpersoneel werken er circa 350 medewerkers. Alle 350 medewerkers zijn vandaag verrast met een cadeaupakket.

Hoe doen anderen het?

Wij vroegen op onze Facebookpagina hoe managers in de kinderopvang actief de werkdruk verlagen. Daar werd massaal op gereageerd. Een greep uit de reacties:

Natascha: ‘Sinds kort werken wij met groepshulpen. We hebben een inwerkprogramma gemaakt, waarin een nieuwe pm’er wordt gekoppeld aan een maatje, wat door beiden als positief wordt ervaren. Bij ons lijkt een groot deel van de werkdruk te komen door het personeelstekort. Dus dringende oproep voor een kortetermijnoplossing!

Bij Rieky hebben ze ook groepshulpen en een medewerker voor het voorbereiden van thema’s. ‘Inclusief de aankleding van groepen in het thema en het voorbereiden van knutselwerkjes. Alles ligt klaar, zodat de leidsters er zo mee aan de slag kunnen. We hebben een vast team wat er ook voor zorgt dat er minder werkdruk is. Groepshulpen zou eigenlijk iedere kinderopvang moeten hebben, bij ons ondersteunen ze op de groep waar nodig en verzorgen ze alle facilitaire diensten. Verder hebben we een vaste klusjesman voor ķlein onderhoud en de tuin.

Samia reageert op het verhaal van Kiddoozz: ‘Het “stukje” waardering binnen de kinderopvang naar de pm’ers toe mag wat mij betreft bij vele organisaties beter!!! Een vaste aanstelling is daar een mooi voorbeeld van.

Daphne geeft eerlijk toe dat de werkdruk niet weg of niet meer hoog is binnen haar organisatie, maar ze neemt verschillende maatregelen om de werkdruk te verlichten. ‘Waaronder met regelmaat meer personeel op de groep dan nodig volgens de bkr, meer niet-groepsgebonden taakuren, ruime inzet van coach en beleidsmedewerkster. Schoonmaak twee keer per week, en zelf spring ik veel bij.

Sommige managers ervaren dat de werkdruk ook veroorzaakt wordt doordat kinderen ‘klein’ worden gehouden. ‘Veel uren investeren we in het opvoeden van ouders’, klinkt het. En ook: ‘Baby’s kunnen tegenwoordig geen van allen alleen zijn. Ouders houden hun kinderen klein, kinderen worden op schoot in slaap gewiegd met als gevolg: kinderen willen hele dagen bij de pm’er zijn. Zij zijn meer ouders aan het opvoeden dan kinderen.

Meepraten over actuele onderwerpen? Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.