Management kinderopvang magazine nr. 7, 2016

  Hoe kijken kinderopvangdirecteuren naar de toekomst van de kinderopvang? Zeven directeuren vertellen. Verder aandacht voor de harmonisatie en de veranderingen in het toezicht. Het zwaartepunt
  van de GGD-inspectie wordt naar voren gelegd. Wat betekent dit?

  Harmonisatie: zeven knelpunten opgehelderd

  Over ruim een jaar moet het peuterspeelzaalwerk geharmoniseerd zijn. Toch hebben kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en gemeenten nog veel vragen. Angelique de Leeuw van advies- en onderzoeksbureau Buitenhek geeft antwoord op zeven veelvoorkomende vragen.

  Kinderopvangbestuurders aan het woord

  Drie jaar geleden interviewde Arienne van Mil diverse bestuurders uit de kinderopvang en vroeg hen naar hun visie op de toekomst. Drie jaar later en vele ontwikkelingen verder, vraagt ze opnieuw kinderopvangbestuurders naar hun toekomstvisie. In dit artikel een greep uit de gesprekken.

  Harmonisatie: een kijkje in de glazen bol

  Minister Asscher (SZW) heeftop 31 oktober het wetsvoorstel ‘Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk’ ingediend bij de Tweede Kamer.

  1-handreiking-harmonisatie-Fotolia.jpg

  Het nieuwe ontslagrecht

  Een jaar na het invoeren van het nieuwe ontslagrecht (WWZ) blijkt rond de zeventig procent van de verzoeken tot ontslag die gebaseerd zijn op disfunctioneren, wordt afgewezen. Uit deze cijfers blijkt opnieuw het belang om een deugdelijk dossier op te bouwen en te zorgen voor begeleiding en/of coaching.

  Laagdrempelig aan de slag met gezonde kinderopvang

  Kinderopvangorganisaties doen al veel aan het stimuleren van een gezonde leefstijl, maar kunnen daarbij best wat extra onderbouwing en inspiratie gebruiken. Het Voedingscentrum en het RIVM startten dit jaar het project Gezonde Kinderopvang. ‘Heel verrijkend om over al die thema’s meer te weten te komen. Ook voor mezelf.’

  ‘Strenger aan de poort’

  Donderdag 10.30 uur. Ik heb een telefonische afspraak met een GGD-toezichthouder voor wat achtergrondinformatie bij dit artikel. De telefoon gaat over, maar schakelt direct naar voicemail. In gesprek dus. Vijf minuten later word ik teruggebeld: of het interview ook ’s middags kan. Er is namelijk een voorval dat ‘even haar volledige aandacht vraagt …’

  Een IKC-lab borrelt en bruist!

  Het begrip Integraal Kind Centrum (IKC) wordt tegenwoordig makkelijk in de mond genomen. Maar de vorming van een kindcentrum dat écht volledig integraal werkt, is een complex en langdurig proces. Dat vraagt om een juiste chemie tussen mensen, een portie nieuwsgierigheid en een dosis lef, energie die doet bruisen en borrelen, nieuwe verbindingen en een veilige omgeving om te experimenteren.

  Competenties van IKC-medewerkers

  Wat hebben toekomstige IKC-medewerkers nodig aan competenties? De samenwerkingsverbanden Kinderopvang en beroepsonderwijs Gelderland en Overijssel lieten het uitzoeken. Uitschieters zijn een onderzoekende houding en flexibiliteit. ‘Beide zijn heel goed aan te leren.’

  Voortzetten, omzetten of afkopen?

  Eén van de mogelijkheden binnen de pensioenregelingen voor ondernemers – het pensioen in eigen beheer – wordt afgeschaft per 1 januari 2017. Wat zijn de consequenties en alternatieven? Bertjan Ruijter, fiscaal specialist bij MTH accountants & adviseurs, legt uit.

  ‘Meer communicatie tussen ouder en professional’

  Als je ouders vraagt wat zij het belangrijkste vinden van kinderopvang, dan antwoordt het gros: dat mijn kind echt wordt gezien. Kinderopvang van vandaag betekent samen met de andere opvoeders het kind actief begeleiden en stimuleren in zijn ontwikkeling. Kinderdagverblijf Het Bonte Koetje in Montfoort, goed voor 16 medewerkers en agrarische kinderopvang van dagelijks 56 kinderen (kinderdagverblijf en bso), schakelt hiervoor een digitaal hulpmiddel in: Quebble. Een communicatieplatform, waarbij de ouder - de klant - de regie heeft.

  Privacy en de zieke werknemer

  Als een werknemer zich ziek meldt, ben je geneigd om te vragen wat er aan de hand is. Dat mag niet volgens de privacyregels. In de beleidsregels ‘De zieke werknemer’ van de Autoriteit Persoonsgegevens staat beschreven wie welke gegevens over de gezondheid van (zieke) werknemers mag verwerken. In dit artikel zet Mieke Dijkman, advocaat bij Valegis Advocaten, een aantal belangrijke conclusies uit de beleidsregels op een rijtje.

  Kindermishandeling

  Vanmorgen was ik bij de kick-off van de Week tegen Kindermishandeling. Hugo de Jonge, de nieuwe minister van VWS, hield daar een gedreven verhaal over het belang van het terugdringen van het aantal kinderen dat te maken krijgt met mishandeling, seksueel misbruik en huiselijk geweld.

  Kinderopvang: goed voor de ontwikkeling

  Barnes en Melhuish onderzochten de effecten van verschillende vormen van opvang in de voorschoolse periode op de latere cognitieve ontwikkeling.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.