Management kinderopvang magazine nr. 7, 2017

    In dit nummer aandacht voor de grote gevolgen van de Wet IKK voor kleine kinderopvangorganisaties. We halen inspiratie op bij KindCentrum Borgele en zoeken een antwoord op de vraag Kinderopvang en PO gaan samen in een IKC. Wie wordt de directeur?

    Onenightstands

    Bent u van de onenightstands? Of kiest u voor het huwelijk? Wat een vreemde vraag denkt u wellicht. Een klant vroeg mijn advies over hoe je klanten langdurig aan je organisatie bindt.

    ‘Ouderbetrokkenheid’ mag in de ban MKO

    Het woord ‘ouderbetrokkenheid’ mag van mij in de ban. ‘Ouderparticipatie’ mag ook van tafel. Ik zal u uitleggen waarom. In het verslag van een oudergesprek las ik: ‘Peter wil meer betrokken zijn bij de ontwikkeling van Valerie.’

    De Wet IKK: wat gaat het kosten?

    Wat de 21 maatregelen van de Wet IKK (Innovatie Kwaliteit Kinderopvang) inhouden, is wel bekend. Maar op misschien wel de belangrijkste vraag komt maar geen antwoord: wat gaat de Wet IKK ons kosten? Kleine organisaties voelen zich benadeeld. Maar de impact is voor grote organisaties ook heel groot.

    IKC: wie runt de tent?

    Wanneer een kinderopvangorganisatie en een school samengaan in een IKC, moet er een directeur komen. Vaak is dat, als vanzelfsprekend, de schooldirecteur. Maar het kan ook anders. ‘Als je écht wilt integreren, werkt een gemengd directieteam goed.’

    Hygiëne: dagelijkse routine met een speelse twist

    Met een goed hygiënebeleid kan de verspreiding van ziekten zoveel mogelijk worden voorkomen. Gezonde Kinderopvang maakt ook hier werk van. Dat betekent: routines in handen wassen, nies- en hoestdiscipline, en besmettingshaarden regelmatig schoonhouden. ‘De grootste winst die je kunt hebben is als kinderen aanleren dat hygiëneregels heel normale gedragsregels zijn.’

    Markt voor christelijke kinderopvang

    Een beetje lef moet je hebben in het leven. Tineke Hendrikse (44) begint in 2012, midden in de crisistijd, een internationale, christelijke kinderopvang in Den Haag. Hoewel het pittige tijden zijn om iets nieuws te beginnen, krijgen zij en zakenpartner Nicole Colijn gelijk: er is een markt voor deze kinderopvang. Het tweetal heeft onlangs in Vlaardingen een tweede locatie geopend.

    Hoe maakt u het verschil?

    Wat maakt u anders dan andere aanbieders? Wat kunt u doen om een hele eigen markt te creëren? In een reeks van vijf artikelen laat bestuurs- en bedrijfskundige Ronald van Rooden u op een andere manier kijken naar uw markt en uw eigen organisatie. Zeven stappen die u kunt zetten om te komen tot uw eigen, unieke positie in de kinderopvang. Deze maand de zevende en laatste stap: wat is er nodig voor een succesvolle uitvoering van uw ‘blauwe-oceaanstrategie’?

    Passend onderwijs in optima forma

    Passend onderwijs in optima forma is het, het samengaan van vier verschillende organisaties in KindCentrum Borgele. Omdat kinderen die gezond zijn van lijf en leden veel kunnen leren van kinderen met een andere ontwikkeling en andersom. Medewerkers krijgen wel een kapmes mee, want gebaande paden zijn er niet.

    Wens voor 2018

    Ik wens u een gezond, succesvol en ondernemend 2018. Een jaar waarin de economie verder aantrekt, werkgelegenheid doorgroeit en ouders meer kinderopvang nodig hebben. En of u er blij mee bent of niet, 2018 is ook het jaar waarin de IKK van kracht wordt en veranderingen verder zal aanzwengelen.

    Werken aan het Beleidsplan veiligheid en gezondheid

    Als gevolg van de invoering van de Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang (IKK) moeten kinderdagverblijven vanaf januari 2018 over een actueel veiligheids- en gezondheidsbeleid beschikken waarbij medewerkers actief betrokken worden. De vernieuwde Risicomonitor helpt bij het opstellen van dit beleidsplan.

    Creatief concept maakt kinderopvang rendabel

    Een kinderopvanglocatie nieuw leven inblazen met een heel eigen creatief concept. Het lukte locatiehoofd Yol van Esch van de Limburgse MIK Kinderopvang, samen met innovators Carolien en Gerrino Mulder. Het afgelopen half jaar hebben zij hard gewerkt om de kinderopvanglocatie in Sittard weer aantrekkelijk en rendabel te maken. Zowel de inrichting als het activiteitenaanbod werden onderhanden genomen.

    Valse recensies

    Reputatie is alles in de kinderopvang! Ouders geven hun kind, het belangrijkste in hun leven, gedurende een groot deel van de dag uit handen aan derden. Gevoel speelt daarbij een belangrijke rol. Vaak wordt in de omgeving geïnformeerd naar de reputatie van kinderopvangorganisaties en wordt gekozen voor degene waar men de beste signalen over krijgt en het beste gevoel bij heeft. De rol van internet en recensies, bijvoorbeeld via Google, worden steeds belangrijker. Wat nou als er een derde (bijvoorbeeld iemand waar je ruzie mee hebt of een oud-medewerker) bewust negatieve recensies plaatst? In dat verband is een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam (25 oktober 2017) interessant.

    Een IKC is meer dan een idee

    Een IKC starten is een belangrijke beslissing die een goede voorbereiding vereist. Wat maakt dat jouw kindcentrum bestaansrecht heeft en hoe vertaal je dit naar de dagelijkse praktijk? Maar vooral: wat wil je zeker niet kwijtraken in een integrale samenwerking met andere partners? Dit zijn belangrijke vragen aan het begin van zo’n traject. IKC-adviseur Hanneke Vullings legt uit hoe zo’n voorbereidende fase eruit kan zien.