Kinderopvang magazine nr. 5, 2016

  Als je je buitenruimte anders inricht, verandert het spel van kinderen ook direct. We schreven een artikel over interessant onderzoek op dit gebied. Verder laten twee pm’ers zien hoe het is om op een integraal kindcentrum te werken. En Brenda schreef een dagboek over een werkbezoek aan India.

  Buitenspelen

  Onze ideale buitenruimte is wild en groen en zit vol ontdekkingselementen voor kinderen. Maar is dat ook het beste voor kinderen? Elise Peters (docent en onderzoeker) kreeg de kans om kinderen minutieus te observeren in hun buitenruimte. De conclusies zijn vaak verrassend.

  Ouders aanspreken op overgewicht: moeilijk of niet?

  Een zesde van de Nederlandse kinderen is te zwaar. Bij sommige kinderen wordt ongezonde voeding al met de paplepel ingegoten. Waar komt de toename van kinderen met overgewicht eigenlijk vandaan? En hoe spreek je ouders hierop aan?

  Op reis naar India : Dagboek van Brenda Born

  Drie jaar geleden deed Brenda Born, pm’er bij kinderopvang Uit de kunst in Amersfoort, mee aan een prijsvraag van de Abvakabo. Ze bedacht een fondsenwervingsplan voor de kinderopvang van SEWA, de grootste vakbond voor vrouwen in India. Met haar plan - ze wilde met de kinderen kunst gaan maken en die aan ouders verkopen - won ze, samen met twee andere prijswinnaars, een vijfdaagse reis naar India. Het doel van die reis: kennismaken met onder andere (de kinderopvangprojecten van) SEWA. Afgelopen februari mocht ze een tweede maal op bezoek bij SEWA. Voor Kinderopvang hield zij een dagboek bij.

  Pluk de lente: brandnetelomelet

  Steeds meer kinderen vergeten dat al het supermarktvoedsel afstamt van soorten die wij ooit in het wild plukten. Zo ontstaat de overtuiging dat zomaar iets plukken en opeten uit de vrije natuur niet kan. Maar de eetbare planten buiten zijn niet anders dan vroeger. De lente kun je plukken!

  Mark the Manny: een doorbraak

  Derek weigerde fruit te eten. Van kiwi’s en perziken tot aardbeien en meloen; nee, nee, en nog eens nee. Hij hield stug vol, maar ik ook. En juist toen ik dacht: ach, laat hem vandaag maar een crackertje eten, besloot Derek in een onbewaakt ogenblik zijn tandjes in een banaan te zetten.

  Tips bij driftbuien.jpg

  9 tips om met driftbuien om te gaan

  In deze rubriek krijg je tips over wisselende onderwerpen. Deze keer: driftbuien. Sommige kinderen zijn intens en temperamentvol. Als ze een driftbui krijgen, hoe ga je daar dan het beste mee om? Tips van Eva Bronsveld, spreker, trainer en schrijver op het gebied van opvoeding en onderwijs.

  Er was eens…

  Peuters en kleuters zijn op school of op de opvang tegenwoordig volop bezig met leerdoelen. Maar volgens de makers van vertelproject Sinbad hoeft dat niet per se op een schoolse manier. Vertel de kinderen gewoon verhalen.

  Werken in een integraal kindcentrum: ‘veel meer werkplezier’

  Kinderopvangorganisatie Zonnekinderen werkt samen met meerdere IKC’s in Gelderland. Basisschool en kinderopvang/bso volgen dezelfde pedagogische visie, maar hanteren nog wel ‘klassieke’ schooltijden. Hoe ervaren pm’ers het werken in het IKC?

  Pluk de lente: zelf salade maken

  Onkruid op je bord is het laatste stukje zelf verzamelde wildernis dat niet in de supermarkt is te vinden. Alle reden om in het voorjaar, als de blaadjes nog zacht en sappig zijn, op pad te gaan. De lente kun je plukken!

  Dit willen wij

  Eveline Wentzel (35) met Juliëtte (3,5) en Noor (5 maanden). Kinderopvang: Flintstones, Den Haag. Kosten: € 1.340 voor 180 uur (2 dagen per week), kinderopvangtoeslag € 688.

  Kinderen denken anders

  In haar boek Kinderen als beroep geeft psychologe Rita Kohnstamm praktische handvatten voor het werken met kinderen van 0-12 jaar, gebaseerd op de ontwikkelingspsychologie. De komende maanden vind je hier telkens een bewerking van een hoofdstuk uit dit boek. Deze keer afl evering 2: Kinderen denken anders.

  Hoe kan VVE beter werken?

  De voor- en vroegschoolse educatie (VVE) lag de laatste tijd onder vuur. Niet helemaal terecht, vindt onderzoeker en orthopedagoog Annika de Haan, werkzaam bij Impuls Kinderopvang. ‘Als je VVE-activiteiten op de juiste manier uitvoert, hebben ze wel degelijk een positief effect.’

  Pluk de lente: radijstorentjes

  Gevulde tomaten en paprika’s kennen we allemaal wel, maar gevulde radijzen? Ja, dat kan en is verrassend lekker. De lente kun je eten!

  Natuurbeleving

  Het menselijk brein onder het schedeldak van de kinderen waar je mee werkt, is natuurlijk pas een paar jaar oud.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.