Kinderopvang magazine nr. 12, 2016

    In dit winternummer van 2016 lees je een artikel over risicovol spel. Waarom is het zo goed als kinderen leren om risico’s te nemen? En vooral: wat is jouw rol daarin als pm’er? In de serie ontwikkelingspsychologie gaat het over jokken. En we besteden aandacht aan de meerwarde van aromatherapie in de kinderopvang.

    ‘Risicovol spel maakt kinderen zelfredzaam’

    ‘Jongens, niet op dat huisje klimmen, straks val je er af. Te gevaarlijk.’ Hoe vaak waarschuw je kinderen niet in de bso? De doorsnee pedagogisch medewerker wil dat kinderen zonder kleerscheuren en blauwe plekken naar huis gaan. Maar belemmer je met je voorzichtigheid kinderen niet hun ontwikkeling? Pedagoog Martin van Rooijen doet onderzoek naar risicovol spelen. ‘Kinderen moeten leren met risico om te gaan.’

    Dit willen wij

    Wie: Anita (42) en Lex de Wit (48) met Finn (2) en Kay (4). Kinderopvang: KidsLodge in Houten. Maandkosten: 3 dagen per week nso en kdv € 1.750, kinderopvangtoeslag € 600.

    Staan bij speelgoed

    Een onderwerp dat mij bezighoudt is speelgoed. Dat gevarieerd, biologisch eten zonder toevoegingen gezond is staat vast, maar wat zou de speelgoedtegenhanger zijn? Voor de Wobbel-hype ben ik allergisch en waarom hebben alle baby’s dezelfde bijtgiraffe? Omdat-ie verantwoord is, of omdat iedereen ‘m heeft? Ik zeg niet dat het goed of slecht is – ik heb de wijsheid niet in pacht – maar het verbaast me dat er niet of nauwelijks discussie over wordt gevoerd.

    Jokken hoort erbij

    In haar boek Kinderen als beroep geeft Rita Kohnstamm praktische handvatten voor het werken met kinderen van 0-12 jaar. In deze serie vind je telkens een bewerking van een hoofdstuk uit dit boek.

    Aromatherapie: magie of wetenschap?

    Rust op de groep, lekker slapende kinderen of juist extra vrolijkheid. Kinderdagverblijven kunnen baat hebben bij aromatherapie, vindt kinderaromatherapeut Marcia Korenhof.

    7 Tips: om het verschonen leuker te maken

    In deze rubriek krijg je tips over wisselende onderwerpen. Deze keer: tips om het verschonen leuker te maken. Het verschonen van een luier is een ideaal één-op-één moment voor jou en een kleintje. Hoe haal je zo veel mogelijk uit dit moment en zorg je ervoor dat een baby zich op zijn of haar gemak voelt?

    Deze 21 maatregelen gaan jouw vak veranderen

    Minister Asscher (Sociale Zaken) en de branchepartijen Brancheorganisatie Kinderopvang, MOgroep, ouderorganisatie BOinK en de vakbonden FNV en CNV kwamen eerder dit jaar tot een akkoord voor kwaliteitsverbetering in de kinderopvang. Het plan Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) moet op 1 januari 2018 in gaan. Welke 21 maatregelen kondigt het akkoord aan? En welke invloed hebben deze maatregelen op jouw werk?

    ‘Een kind wil leren waar de wereld begint en ophoudt’

    Als pedagogisch medewerker stimuleer je de ruimtelijke oriëntatie van het kind. Je helpt het kind bij zijn ontdekkingsreis, waarbij het schuivend, kruipend, lopend en klauterend de wereld verkent. Dat lijkt logisch, maar wist je dat die ruimtelijke oriëntatie veel belangrijker is dan we vaak aannemen? Oefentherapeut Marieke Regeling geeft praktische tips.

    ‘Dankzij die blije foto zit je als ouder relaxed op je werk’

    Als pedagogisch medewerker wil je je werk goed doen. Dat betekent niet alleen maar kinderen opvangen, maar ook het begeleiden en stimuleren van hun ontwikkeling. Daarom is het tijd voor een eigentijdse digitale tool, vindt agrarische kinderopvang Het Bonte Koetje in Montfoort. De app Quebble is een combinatie van een digitaal schriftje, een ouderportaal en een platform waarop je met andere professionals kunt praten.

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.