Kinderopvang magazine nr. 10, 2016

    Een open aanspreekcultuur brengt de sfeer en kwaliteit van jouw opvang ten goede. Maar wat als je echt een misstand vermoedt of signaleert. Met een artikel met adviezen, voorbeelden en tips helpen we je op weg. Verder in dit nummer aandacht voor tweetalige opvang en robots op de groep.

    ‘Pm’ers melden misstanden vaak niet uit angst’

    In oktober 2015 werd het Amsterdamse kinderdagverblijf 24/7 Kids na een melding van een verontruste buurtbewoner gesloten wegens wantoestanden. Waarom trokken pm’ers zelf niet eerder aan de bel? En wat kun je doen als je in een dergelijke situatie zit?

    Praten via de pop

    Kinderen spelen en praten graag met poppen. Als pedagogisch medewerker kun je hierop inspelen. Met de kinderen praten via een handpop werkt namelijk drempelverlagend en kan helpen om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken.

    ‘Dit is de mooiste dag van m’n leven’

    Alle bso’s van kinderopvangorganisatie Partou mogen minimaal één keer per jaar mee met de Natuurbus. Bestemming: één van de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Vandaag zijn 52 kinderen van drie Eindhovense bso’s aan de beurt. Kinderopvang mocht mee.

    Supermanny

    Stel, ik laat een douchewandje plaatsen. Dan geloof ik de vakman op zijn woord als hij vol overtuiging een steengoed glazen exemplaar aanprijst. Ik vertrouw op zijn kennis, want ik heb er zelf geen verstand van. In mijn werk ligt dat een tikkie lastiger. Ik heb kinderen onder mijn hoede en dat is voor ouders het dierbaarsrte bezit denkbaar.

    Een veilig gevoel

    In haar boek Kinderen als beroep geeft Rita Kohnstamm praktische handvatten voor het werken met kinderen van 0-12 jaar. Ze schreef het in 2011, maar ook anno 2016 is het nog actueel. Daarom vind je hier telkens een bewerking van een hoofdstuk uit dit boek. Aflevering 5: Een veilig gevoel.

    ‘Een eend? Nee, a duck!’

    Nu de buitenschoolse opvang twee talen mag voeren, is het de beurt aan de dagopvang om tweetaligheid te testen. Aan de Zuidas in Amsterdam wordt er sinds januari naast Nederlands óók Engels gesproken. ‘Tweetalige opvang is de toekomst’.

    ‘Een robot is geen vervanging, maar een goede aanvulling’

    Heeft de inzet van een robot toegevoegde waarde in een kindercentrum? Hoewel er nog geen officiële resultaten zijn van de huidige experimenten met robots, zijn de eerste indrukken positief. ‘Een robot kan nooit een pedagogisch medewerker vervangen, maar is wel een goede aanvulling bij een speelse stimulering van de ontwikkeling van kinderen.’ Een bezoek aan twee ‘robotlocaties’.

    Dit willen wij

    ‘Ik werk 32 uur als projectleider bij de gemeente Amsterdam en mijn man fulltime als bestuursadviseur bij de gemeente Zaanstad. Beiden werken we geregeld 45 uur. Kinderopvang hoort bij onze leefstijl; we hebben het zelf ook gehad.

    Kindermishandeling blijft vaak onopgemerkt

    Ruim 118.000 kinderen zijn jaarlijks het slachtoffer van mishandeling. Pm’ers kunnen een sleutelrol vervullen in het tijdig op gang brengen van hulp. Signalen worden vaak wel opgepikt, maar in twee van de drie gevallen wordt de Meldcode Kindermishandeling er niet bij gepakt. Waarom wordt dit stappenplan zo weinig gebruikt?

    STOP cyberpesten!

    Pesten op internet, oftewel ‘cyberpesten’, begint vaak al op de basisschool. Ook bso’s krijgen hier dus mee te maken. Hoe kun je het voorkomen, of hoe zorg je dat het stopt? Stap één: zorg dat je iets afweet van de online wereld.

    Hoogbegaafdheid herkennen

    Hoogbegaafdheid kan zich al manifesteren bij dreumesen en peuters. Experts kunnen zelfs bij een baby al zien of een kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Fanny Cattenstart, eigenaar en trainer van het bureau Grip op Talent, geeft pm’ers tips hoe je hoogbegaafdheid bij jonge kinderen herkent en hoe je hiermee kunt omgaan.

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.