Hoogbegaafdheid herkennen

Hoogbegaafdheid kan zich al manifesteren bij dreumesen en peuters. Experts kunnen zelfs bij een baby al zien of een kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Fanny Cattenstart, eigenaar en trainer van het bureau Grip op Talent, geeft pm’ers tips hoe je hoogbegaafdheid bij jonge kinderen herkent en hoe je hiermee kunt omgaan.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Is het niet onverstandig om al zo vroeg een label op een kind te plakken?

‘Daar ben ik ook geen voorstander van. Maar signaleren is iets anders dan diagnosticeren. Als je weet waar gedrag van een kind vandaan komt, kun je een kind beter ondersteunen.’

Op welk gedrag moet je alert zijn?

‘Professor Tessa Kieboom heeft via onderzoek vier karaktereigenschappen ontdekt, die bijna altijd in combinatie voorkomen bij kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Als Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong hebben we daar een vijfde eigenschap aan toegevoegd. Per eigenschap zijn er handvatten om beter met dit gedrag om te gaan. Ongeacht of een kind

0
33

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.