Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitseisen kinderopvang gemoderniseerd

Minister Asscher is bezig om vorm te geven aan het nieuwe toezicht voor de kinderopvang. Hij doet dit in overleg met branchepartijen en GGD Nederland (tegenwoordig PGVN: Publieke Gezondheid en Veiligheid Nederland). Voor het nieuwe toezicht is een herijking nodig van de kwaliteitseisen die nu nog gelden voor kinderdagverblijven, bso's en peuterspeelzalen. Dit schrijft de minister in antwoord op vragen van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Kwaliteitseisen kinderopvang gemoderniseerd
Foto: ANP Xtra

De huidige kwaliteitseisen voor de kinderopvang dateren van 2005. Ze worden de komende periode tegen het licht gehouden. De minister wil dat er meer aandacht komt voor de geboden pedagogische kwaliteit op de groep.

Proces- en structuurkenmerken

De minister verdeelt de kwaliteitseisen in proceskenmerken en structuurkenmerken. Proceskenmerken zeggen iets over de pedagogische kwaliteit in de praktijk, zoals interactievaardigheden. Structuurkenmerken bepalen de context waarin voldoende kwaliteit kan worden geboden (denk aan groepsgrootte, de beroepskracht-kindratio en opleidingseisen).

Niet voor gastouders

Het gaat om de kwaliteitseisen van kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en bso’s. De eisen voor gastouders blijven in het nieuwe toezicht onveranderd omdat daar onlangs nog kritisch naar is gekeken. Als er kwaliteitseisen worden aangescherpt, aangepast of toegevoegd, dan volgt een aanpassing van wet- en regelgeving op z’n vroegst in 2015. Minister Asscher informeert de Kamer hierover eind dit jaar.

Meer maatwerk

Minister Asscher gaat in gesprek met het werkveld en branchepartijen om zo draagvlak voor het vernieuwde toezicht te creëren. Hij wil ervoor zorgen dat er meer ruimte komt voor maatwerk in de kinderopvang. Dat zijn regels waarop in sommige gevallen een uitzondering gemaakt kan worden.

BKK ontwikkelt instrumenten

Tegelijkertijd met het aanscherpen van de kwaliteitseisen, ontwikkelt Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) verschillende instrumenten voor kwaliteitsmeting, kwaliteitsborging en transparantie van kwaliteit. BKK draagt bij aan de kwaliteitsvisie en zal hierover halverwege 2014 een uitspraak doen. De minister gebruikt deze visie als input voor de herijking van de kwaliteitseisen. BKK verwacht haar visie medio 2014 klaar te hebben.

Ouders

Een ander belangrijk voornemen van de minister is om de inspectie voor ouders transparanter te maken. GGD-inspecteurs worden voorbereid op het toezicht voor nieuwe kwaliteitseisen, maar moeten daarnaast leren om beschouwend te rapporteren. Dat moet de inspectieteksten voor ouders leesbaarder maken. En er komt een totaaloordeel: zwak, onvoldoende, voldoende of misschien zelfs excellent. Zo wordt voor ouders in één oogopslag helder wat de kwaliteit van hun kindercentrum is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.