Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvangorganisatie Estro failliet

Estro, de grootste landelijke kinderopvangorganisatie van Nederland, gaat failliet. Een, vooralsnog onbekende, investeerder heeft al aangegeven de meeste locaties over te willen nemen onder de naam 'Smallsteps'. Tot 31 juli is de opvang van alle kinderen nog gegarandeerd en daarmee ook de banen van de pedagogisch medewerkers. Hoe het er na 31 juli uitziet, is nog niet bekend.
Kinderopvangorganisatie Estro failliet
Foto: ANP Xtra

De commerciële organisatie Estro begeeft zich al langer aan de rand van de afgrond. De organisatie ging in zee met grote buitenlandse investeerders waaronder Bencis en Providence. Eind 2012 was de schuld inmiddels opgelopen tot 264 miljoen euro, maar die kon voor 75 procent teruggebracht worden door de schuld om te zetten in aandelen voor kapitaalverschaffers. Eind 2012 volgde de uitspraak dat Estro door deze handeling zeker vijf tot zeven jaar vooruit kon. Maar toen kwamen de bezuinigen.

Crisismanager

‘Door de aanhoudende economische crisis, baanverlies van ouders en de overheidsbezuinigingen, is deze beslissing helaas onvermijdelijk gebleken’,  schrijft Estro in een brief naar de ouders. Vorig jaar nog werden er 400 medewerkers ontslagen door de aanhoudende vraaguitval. Er werd een crisismanager aangesteld die de taak kreeg om ‘de organisatie aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden’.

Andere verwachtingen

In het management was al langer het één en ander mis. Dit melden de Volkskrant en het Financieele Dagblad. President-commissaris Hans Rijnierse blijkt al acht maanden na zijn benoeming te zijn afgetreden. ‘Als ik geweten had wat ik nu weet, dan had ik er wel drie keer over nagedacht. De feitelijke situatie bij Estro komt niet overeen met mijn verwachtingen’, zei Rijnierse in een reactie.

De commerciële koers die de organisatie voer, leidde tot kritiek binnen en buiten de branche. Pedagogisch medewerkers lekten naar de pers dat ze regelmatig met te weinig mensen op de groep stonden. In een uitgebreide reportage bij de VPRO deden medewerkers anoniem het woord. Estro zelf heeft altijd gezegd zich niet te herkennen in de kritiek. Lees meer

Durfkapitalisten

Ook Tweede Kamerleden fronsten hun wenkbrauwen bij de financieringsstructuur van de organisatie. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman: ‘Dit is heel erg. Het geld waarmee normaliter het loon van voldoende leidsters wordt betaald, verdwijnt naar investeerders. Blijkbaar wordt de wet door durfkapitalisten nog altijd met voeten getreden. Dat is bizar en dit kabinet moet dan ook direct ingrijpen.’

Ontslagen?

De Volkskrant meldt dat een stille curator het faillissement van Estro in goede banen gaat leiden. De locaties die worden overgenomen door de investeerder gaan verder onder de naam Smallsteps. In totaal werken er 2800 mensen bij Estro, verspreid over het hele land. Het wordt voor hen spannend of ze na 31 juli hun baan kunnen behouden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.