Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang en onderwijs slaan handen ineen voor Oekraïneschool in Den Haag

De Diamant Oekraïneschool in Den Haag opende deze week haar deuren: op de tijdelijke school wordt opvang en onderwijs geboden aan zo’n 70 Oekraïense kinderen tussen de 2 en 13 jaar oud. De kinderopvang is nog geen officiële opvang; daarom bekostigen de samenwerkende organisaties deze zelf.
kinderopvang-en-onderwijs-slaan-handen-ineen-voor-oekraineschool-in-den-haag
De Diamant Oekraïneschool. Foto: Daniella van Bergen

Het is een van de mooie initiatieven die de laatste tijd worden gerealiseerd: kinderopvang en onderwijs slaan de handen ineen om (tijdelijk) opvang en onderwijs aan te kunnen bieden aan Oekraïense kinderen die naar Nederland gevlucht zijn.

Kinderopvang en onderwijs

Foto: Daniella van Bergen

Wethouder Hilbert Bredemeijer opende op 16 mei in de Haagse wijk Mariahoeve de Oekraïneschool; een samenwerking tussen basisschool De Vuurvlinder (Lucas Onderwijs), 2Vlinders (Kinderopvang 2Samen) en peuterleerplek ‘t Vlindertje (JongLeren). Tientallen Oekraïense kinderen (2 tot 13 jaar oud) kunnen daar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur terecht voor kinderopvang en basisonderwijs. De organisaties bekostigen de kinderopvang zelf, omdat deze nog niet officieel is. Er wordt nog gekeken of het ook mogelijk is om buitenschoolse opvang aan te gaan bieden.

Uit nood geboren

De initiatiefnemers werken als langere tijd intensief samen: volgend jaar verhuizen ze als ‘Kindcentrum Diamant’ naar een nieuwbouwlocaties. Het openen van de tijdelijke school werd uit nood geboren, met de grote toestroom van vluchtelingen(kinderen). Basisschool De Vuurvlinder is een multiculturele school met veel nieuwkomerskinderen. De school is gespecialiseerd in traumasensitief onderwijs. Omdat er veel Oekraïense kinderen werden aangemeld, ook kinderen jonger dan 4 jaar oud, sloegen De Vuurvlinder, 2Samen en JongLeren de handen ineen om iets te betekenen voor deze kinderen.

Vrijwilligers en sponsoren

Foto: Daniella van Bergen

Binnen vier weken is een onderkomen gevonden en is er een team opgezet van Oekraïense en Nederlandse leerkrachten en ondersteuners. Vrijwilligers van de British School geven Engelse les. In de pauzes spelen de kinderen samen met de kinderen van Kindcentrum De Leeuwerikhoeve. Ook maken ze daar gebruik van de gymzaal. Zonder de hulp van de vrijwilligers en de bijdragen van ‘talloze sponsoren’ was het openen van de school niet mogelijk geweest, zeggen de partijen.

Onderwijs- en opvangconcept

De Oekraïneschool heeft dezelfde speerpunten als het nieuwe KC Diamant: gezondheid, talent, taal en veiligheid. ‘Er is veel aandacht voor welbevinden, bewegen, sport, talentontwikkeling en ouderbetrokkenheid. Er wordt bij KC Diamant samengewerkt in de buurt én met de buurt. De Oekraïneschool is daar een prachtig voorbeeld van.’

In de kinderopvang is de mouwen-opstroop-mentaliteit altijd goed vertegenwoordigd. Na twee jaar coronapandemie staan pm’ers op om in hun vrije tijd activiteiten te organiseren voor gevluchte kinderen. Maar de komst van een grote stroom vluchtelingen stelt de sector ook voor dilemma’s. Branchepartijen BMK en BK gaan in op deze dilemma’s en hoe je daarmee om kan gaan. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.