Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen willen meer weten over seksualiteit

Kinderen tussen de 9-12 jaar kunnen voor vragen over seksualiteit niet altijd bij hun ouders terecht. Ook op school wordt weinig aandacht besteed aan verliefdheid, relaties, puberteit en diversiteit.
Verliefdheid kinderen.jpg
57 procent van de kinderen van 9-12 jaar is wel eens verliefd geweest en 44 procent heeft wel eens verkering gehad. - Foto: Fotolia

Dit blijkt uit een onderzoek van kenniscentrum seksualiteit Rutgers in samenwerking met het NOS Jeugdjournaal. Aan het onderzoek werkten duizend kinderen en hun ouders mee. Niet eerder werd de groep kinderen van 9-12 jaar oud bevraagd.

Vragen

Veel kinderen in die leeftijdscategorie blijken behoefte te hebben om over verliefdheid (73 procent), voortplanting (50 procent), veranderingen in de puberteit (52 procent) en verschillen tussen jongens en meisjes te praten en te leren. Maar de lessen op school gaan hier vaak niet over. En iets minder dan de helft van de kinderen krijgt geen antwoorden van hun ouders op vragen over seksualiteit. Ouders antwoorden opvallend genoeg in 70 procent van de gevallen wel dat kinderen met deze vragen bij hen terecht kunnen.

Zorgwekkend

Kenniscentrum Rutgers zegt het zorgwekkend te vinden dat veel kinderen niet over verliefdheid, relaties en puberteit praten. Op NOS.nl zegt directeur Ton Coenen: ‘Als ouders er niet met hun kinderen over kunnen praten, blijft school de belangrijkste plek. Wij roepen scholen en ouders op om hier samen mee aan de slag te gaan.’ Maar dit is natuurlijk ook een thema waar bso’s mee aan de slag kunnen gaan.

Bso’s, wil je spelenderwijs aan de slag met dit thema? In onze activiteitendossier staan leuke tips voor activiteiten over liefde rond het thema ‘lief, liever, liefst’. lees meer

Homoseksualiteit

Als het gaat om verliefdheid op het zelfde geslacht, antwoordt 28 procent van de kinderen dat ze hier met niemand over praten, 57 procent heeft het hier wel eens over met ouders. Slechts 27 procent van de kinderen geeft aan dat hun school aandacht aan dit onderwerp besteedt. Toch is de liefde alom vertegenwoordig in het leven van kinderen van 9-12 jaar oud. 57 procent zegt wel eens verliefd te zijn geweest en 44 procent heeft wel eens verkering gehad.

Kinderen (9-12 jaar) lopen met veel vragen rond over seksualiteit, verliefdheid en diversiteit. Professionals en ouders moeten hier meer voor open staan. Download deze tekst om ouders hierop te attenderen. Download de tekst>>

Lees meer over dit onderzoek van kenniscentrum seksualiteit Rutgers >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.