Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Kinderdagverblijf gunstig voor taalontwikkeling peuter

Nederlandse peuters die naar het kinderdagverblijf gaan scoren tot op 6-jarige leeftijd iets beter op taaltestjes dan peuters die thuis blijven. Dit ontdekten Maartje Luijk en collega's van de Generation R-studie van (onder andere) de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij volgen duizenden kinderen in Rotterdam die geboren zijn tussen 2002 en 2006.
<p>Rond het zesde jaar scoorden kinderen beter op taalbegrip en het gebruik van taal. Hoewel de verschillen klein zijn
Rond het zesde jaar scoorden kinderen beter op taalbegrip en het gebruik van taal. Hoewel de verschillen klein zijn

Het

Registreren

6 REACTIES

  1. Taaltoetsjes op die leeftijd zijn complete onzin. Zeker als je de ontwikkeling van de hersenen bekijkt. Verschillen op die leeftijd zijn er vaak en bovendien zijn die heel natuurlijk. De norm om kinderen continue te vergelijken is doorgeslagen.
    De vergelijking van een test voor de taalontwikkeling met een test van het gehoor vind ik niet opgaan.

  2. Lees alle reacties
  3. Ze noemen het in het artikel taaltoetsjes, maar voor zulke jonge kinderen zijn dit geen toetsen zoals op school. Het is meer het vastleggen van reacties van het kind op vooraf afgesproken prikkels, zoals woorden of zinnetjes. Vergelijk het maar met de gehoortest met 9 maanden op het consultatiebureau

  4. Dat zijn natuurlijk geen toetsen, maar observaties. Zoals iedere PM ook observeert of de dreumes al woordjes zegt, misschien wel 2 of 3 achter elkaar plakt, of nog geen enkel woord. En begrijpt het kind wat tegen hem gezegd wordt? Gebaseerd op een groot aantal van deze observaties (gemiddelden) kun je wel zeggen of er mogelijk zorgen zijn voor het individuele kind.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.