Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kijk uit voor onbeveiligde camera’s in de kinderopvang

Onbeveiligde camera’s in de kinderopvang zorgen ervoor dat mensen over de hele wereld kunnen meegluren op de groep. De Russische website www.insecam.org zendt beelden van deze en vele andere webcams over de hele wereld uit. Dit ontdekten redacteuren van het programma Radar.
Sommige kinderopvangorganisaties hebben ervoor gekozen camera's op de groepen te plaatsen om zo te voldoen aan het vierogenprincipe.
Sommige kinderopvangorganisaties hebben ervoor gekozen camera's op de groepen te plaatsen om zo te voldoen aan het vierogenprincipe. - Foto: Free Images

Niet alleen camera’s in kinderdagverblijven, ook webcams bij mensen thuis of op scholen zijn op de website te bekijken. Bij Radar vragen ze zich af of mensen zich voldoende realiseren dat als ze hun camera niet beveiligen, dit de consequentie is. ‘Er staan veel beelden online waarvan wij ons afvragen of het wel de bedoeling is’, aldus Radar.

Vierogenprincipe

Sommige kinderopvangorganisaties hebben ervoor gekozen camera’s op de groepen te plaatsen om zo te voldoen aan het vierogenprincipe. Anderen houden met camera’s de slaapruimtes in de gaten. Organisaties die ouders op de groepen mee laten kijken, hebben dit in de meeste gevallen wel afgeschermd met een wachtwoord.

De afgelopen jaren is het toezicht in de kinderopvang verscherpt. Ook de introductie van het vierogenprincipe heeft ervoor gezorgd dat kinderopvangondernemers vaker camera’s in en rondom de locaties plaatsen. Mag dit? En hoe zit het dan met de privacy? Lees meer >>

Wachtwoord

Behalve meekijken, zijn enkele camera’s zelfs van een afstand te besturen. Waarom de Russische website camerabeelden van onbeveiligde camera’s bundelt en uitzendt, is niet helemaal duidelijk. Het gaat alleen om zogenaamde IP-camera’s, dit zijn privé-camera’s die verbonden zijn met internet. Een wachtwoord instellen is voldoende om ongewenste kijkers buiten de deur te houden. De software van de website kan de camera dan niet meer vinden.

Heb je camera’s op de groep en wil je gluurders buiten de deur houden? Bekijk dan deze tips >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.