Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongens veel vaker autistisch dan meisjes

Autisme komt bij jongens twee keer vaker voor dan bij meisjes. In totaal heeft bijna 3 procent van alle kinderen van 4-12 jaar autisme of een aanverwante stoornis. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van een twee jaar durende rapportage van ouders.
Jongens veel vaker autistisch dan meisjes
Foto: ANP Xtra

Het aandeel van 3 procent komt neer op ongeveer 43 duizend kinderen in Nederland die autisme hebben of een aanverwante stoornis zoals het syndroom van Asperger of PDD-NOS. Hoe ouder kinderen zijn, hoe vaker de stoornis voorkomt. Van de 4-7-jarige kinderen heeft bijna 1 procent autisme. Bij de 10-12-jarige kinderen komt het bij 7 procent van de jongens en 3,5 procent van de meisjes voor. Dat komt ook doordat de diagnose vaak pas later wordt gesteld.

Autisme en ADHD

Jongens worden vaker behandeld dan meisjes: ruim vier keer zoveel. In 2011 waren er binnen de ggz 26 duizend behandeltrajecten voor 4-12-jarigen bij wie één van deze stoornissen werd geregistreerd. Van de leeftijdscategorie 10-12 jaar was bij de behandeling 4 procent jongen en 1 procent meisje. Opvallend is de koppeling tussen autisme en de aandoening ADHD. Ruim een kwart van de kinderen met autisme heeft symptomen van ADHD.

In 2015 krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid voor de hele jeugdzorg. De kans is groot dat er meer zorgkinderen in de reguliere kinderopvang gaan meedraaien. Kan de kinderopvang dit aan? En is het financieel haalbaar? Lees meer

Kwaliteit pm’ers

‘We krijgen steeds meer signalen dat pm’ers te maken hebben met lastig gedrag’, zegt Marielle Balledux, expert kinderopvang bij het Nederlands Jeugd Instituut (NJi) in een artikel in het maartnummer van tijdschrift Kinderopvang (2012). Een doorslaggevende factor in de opvang van kinderen met een aandachtsstoornis is volgens Marielle Balledux de kwaliteit van de pedagogisch medewerkers. ‘Ook op school blijkt dat ontzettend belangrijk: is er een leerkracht die er de schouders onder wil zetten? Als ik móest kiezen, zou ik eerder een iets grotere groep met heel gemotiveerde, hoogopgeleide pm’ers willen dan omgekeerd.’

Knap Lastig

Het NJi biedt de training  Knap Lastig aan die is bedoeld om pm’ers in de reguliere opvang handvatten te geven bij kinderen met afwijkend gedrag.

Bekijk hier de cijfers van het CBS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.