Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Internetconsultatie Verzamelwet kinderopvang geopend

De internetconsultatie voor wijzigingen in de Wet kinderopvang (Wko) is geopend. De wet wordt op vier punten gewijzigd. Deze wijzigingen hebben gevolgen voor ouders die van kinderopvang gebruik maken. Wij lichten het wetsvoorstel toe.
iStock

Gezinnen waarvan één ouder werkt en de andere ouder langdurig ziek thuis zit en een permanente zorgindicatie heeft in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), hebben nu geen recht op kinderopvangtoeslag. Van Ark noemt het ‘onrechtvaardig’, deze regel die geldt voor naar schatting enkele duizenden gezinnen. Daarom breidt het kabinet het recht op kinderopvangtoeslag uit voor deze gezinnen, zodat ook zij recht hebben op kinderopvangtoeslag. Lees meer  

Zwangere vrouwen

Een tweede wetsaanpassing betreft zwangere vrouwen, die kort voor of na de bevalling werkloos raken. Zij krijgen recht op meerdere weken kinderopvangtoeslag dan de vastgestelde drie maanden, omdat zij tien weken vlak voor of na de bevalling geen werk mogen verrichten voor een werkgever. Weken die anders zouden afgaan van de doorlooptermijn van drie maanden kinderopvangtoeslag, waarop de werkzoekende normaliter recht heeft.

Wet inkomensbelasting 2001

De derde wijziging is dat voor iedereen dezelfde heldere voorwaarden gelden voor het recht op kinderopvangtoeslag. Werkende ouders kunnen straks aanspraak maken op kinderopvangtoeslag als zij inkomen uit arbeid verdienen binnen de Wet inkomensbelasting 2001. Bij eerdere wijzigingen van de Wet kinderopvang was deze koppeling in enkele situaties komen te vervallen. Dit wordt met deze wijziging hersteld, laat woordvoerder Frank Bartelds (SZW) weten.

2021

Staatssecretaris Tamara van Ark zal naar verwachting voor de zomer het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen. De beoogde inwerkingtredingsdatum is 1 januari 2021, maar dat is ook afhankelijk van een eventuele implementatietermijn om de wijzigingen in de uitvoering door te voeren.

Internetconsultatie

Reageren op het wetsvoorstel van staatssecretaris Van Ark? Dat kan via de internetconsultatie. Reageren op nieuwe voorstellen voor wet- en regelgeving draagt bij aan een verbetering van de regelingen. Reacties worden gepubliceerd tijdens de loop van de consultatie. Alleen die reacties worden gepubliceerd waarvan is aangeven, door de inzender, dat deze openbaar mogen zijn. Bekijk de internetconsultatie Verzamelwet kinderopvang >>

Bekijk ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.