Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Instemming over cao Kinderopvang 2016-2017

Marianne Velsink
Leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang en drie werknemerspartijen stemmen in met het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao Kinderopvang. Dit meldt het FCB op haar website en op social media.
Cao Kinderopvang.jpg
Werknemers in de kinderopvang krijgen drie keer te maken met een lichte loonsverhoging. - Foto: Fotolia

Op 10 maart bereikten de partijen een onderhandelingsresultaat over de inhoud van de cao kinderopvang die twee jaar zal lopen:  van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2017. Dit legden zij voor aan hun leden. Inmiddels zijn zowel de leden van de Brancheorganisatie als de leden van FNV, CNV en De Unie akkoord. Een woordvoerder van Brancheorganisatie Kinderopvang laat weten dat de puntjes voor de definitieve cao-tekst nog wel op de “i” gezet moeten worden.

Loonsverhoging kinderopvang

Dat betekent dat pedagogisch medewerkers op drie momenten te maken krijgen met een loonsverhoging: per 1 juli 2016 met 1 procent, per 1 april 2017 met 1,2 procent en per 1 juli 2017 met 1 procent. Daarnaast ontvangen werknemers in januari 2017 een eenmalige bijdrage van 50 euro bruto naar rato van de omvang van het dienstverband.

Mantelzorg

Er komt in de cao meer aandacht voor de mogelijkheden van het bieden van mantelzorg (zorg voor naasten). Als een werknemer mantelzorg gaat verlenen, treedt de werknemer tijdig in overleg met de werkgever om afspraken te maken over de duur (een indicatie) van de mantelzorg, de omvang van de zorgtaken in uren en hoe de zorg gecombineerd kan worden met arbeidstijden.

Zelfroosteren

De cao-partijen zijn voorstander van het invoeren van zelfroosteren in organisaties. Daarmee hebben pm’ers meer regie over hun eigen werktijden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt zowel bij de werkgever als de werknemer. Er komt een ondersteuningspakket voor organisaties en werknemers om zelfroosteren in de praktijk in te voeren. Dit zal bestaan uit handreikingen, informatie over beleidsmatige invalshoeken en pilots.

In februari wezen de vakbonden het eindbod van de Brancheorganisatie nog af omdat ze het een ‘te zuinig’ voorstel vonden. De Brancheorganisatie attendeerde de vakbonden op het nog broze herstel van de kinderopvangbranche. Lees meer

Functiedifferentiatie

De functie pedagogisch medewerker kent verschillende invullingen, denk alleen al aan startbekwame versus vakbekwame beroepskrachten. Door samenwerking met partners zijn er bovendien meer combinatiefuncties in de kinderopvang ontstaan. Het functiegebouw van de kinderopvang sluit inmiddels niet meer goed aan op de praktijk. De cao-partijen gaan in werkgroepverband verkennen welke functies er zijn, en een vormgeving ontwerpen voor differentiaties en combinatiefuncties.

Stagevergoeding

De stagevergoeding, ooit een verplichting in de kinderopvang, wordt na het studiejaar 2015-2016 een structurele “kan-bepaling”. Dat betekent dat organisaties niet verplicht zijn om stagevergoeding te betalen aan stagiaires. Verder vermeldt de cao 200 arbeidsplaatsen te creëren voor (onder andere) wajongeren. Hiervoor wordt een vaste loonschaal op basis van het minimumloon geïntroduceerd.

App

Er wordt, tot slot, gewerkt aan een app om de cao en bijbehorende informatie nog beter te ontsluiten en toegankelijker te maken voor werkgevers en werknemers. De afspraken uit dit resultaat worden opgenomen in de cao-tekst.

Wil je alle afspraken uit het onderhandelingsresultaat van 10 maart bekijken? Lees meer op fcb.nl >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.