Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectierapport binnenkort samengevat voor ouders

Marianne Velsink
Vanaf 12 april 2018 kunnen ouders nog eenvoudiger en in één oogopslag zien wat de kwaliteit is van een kinderopvanglocatie. GGD GHOR Nederland moet vanaf die datum een samenvatting van het inspectierapport maken en dit delen met ouders.
AdobeStock

Meer transparantie over de kwaliteit van een kinderopvanglocatie is een wens van meerdere partijen. Ouders lezen in de praktijk nauwelijks inspectierapporten van de locatie waar zij opvang van afnemen. Kinderopvangorganisaties zijn wel verplicht om ouders inzage te geven in de rapporten op de website en/of op de locatie.

Amsterdam

GGD GHOR Nederland heeft zich, in samenwerking met BOinK en de brancheorganisaties. gebogen over de opzet van de samenvatting van het inspectierapport en input gegeven die uiteindelijk heeft geleid tot een definitief ontwerp. Staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark laat in de verzamelbrief kinderopvang weten dat ze de samenvattingen vanaf 12 april 2018 wil invoeren. Enige uitzondering is Amsterdam dat met een eigen ICT-systeem werkt waardoor aanpassingen meer tijd gaan kosten. Van Ark is in overleg omdat zij de samenvatting graag zo snel mogelijk in heel Nederland wil invoeren.

Doorontwikkelen

Er zijn ook wensen om de opzet door te ontwikkelen. Zo is er een wens dat ouders vanuit de samenvatting kunnen doorklikken naar de betreffende passage in het inspectierapport om meer over het onderwerp te kunnen lezen. Maar ook dit vergt flinke ICT-aanpassingen die volgens Van Ark op korte termijn niet te realiseren zijn. Ze gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor verbetering en wat dit gaat kosten.


risicoprofiel-kinderopvang-Fotolia.jpgIn de kinderopvang wordt gewerkt met risicoprofielen. Belangenvereniging BOinK zette een tijd terug een factsheet online over het risicoprofiel waarin wordt uitgelegd wat een risicoprofiel is en welke kleuren er gegeven worden aan opvanglocaties. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.