Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie peuterspeelzalen verschilt sterk van kinderopvang

Als peuterspeelzalen onder de Wet kinderopvang komen te vallen, moet er nog een hoop gebeuren willen ze voldoen aan de kwaliteitseisen die onder die wet gelden. Dat schrijft minister Asscher in een antwoord op de vaste commissie voor Sociale Zaken. Door de Wet OKE zijn de kwaliteitseisen al gedeeltelijk gelijkgesteld aan de eisen voor de kinderopvang, maar nog lang niet helemaal.
Inspectie peuterspeelzalen verschilt sterk van kinderopvang
Foto: ANP

Er zijn grote verschillen. Bijvoorbeeld op het gebied van de inzet van vrijwilligers op de groepen, de beroepskracht-kindratio en stamgroepen. Ook hoeft een peuterspeelzaal zich niet te houden aan een wettelijk minimaal aantal vierkante meters voor de buitenruimte per kind. De gemeente bepaalt of en welke eisen zij hier aan moeten stellen.

GGD en Onderwijsinspectie

Net als de kinderopvang wordt de peuterspeelzaal geïnspecteerd door de GGD (in opdracht van gemeenten). De GGD controleert op het kwaliteitskader voor de peuterspeelzaal. De Inspectie voor het Onderwijs controleert de kwaliteitseisen met betrekking tot VVE. Kinderdagverblijven met VVE worden aan dezelfde inspectie onderworpen.

Wet OKE

‘Er zijn geen concrete plannen om de vorm van inspectie voor peuterspeelzalen met de harmonisatie te wijzigen’, schrijft minister van Sociale Zaken Asscher in zijn antwoord aan de vaste commissie. Wat hem betreft komen de eisen voor peuterspeelzalen na de volledige harmonisatie dichter bij de eisen voor kinderdagverblijven te liggen.

Verschillen kwaliteitseisen kinderopvang en peuterspeelzalen

Waarin verschillen de eisen voor de kinderopvang van die voor peuterspeelzalen? Bekijk een overzicht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.