Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inclusieve kinderboeken waarin élk kind zich kan herkennen

In veel Nederlandse kinderboeken speelt een wit kind de hoofdrol, dat uit een traditionele familie komt met een papa en een mama. Hoewel daar niets mis mee is, zullen veel kinderen zichzelf niet herkennen in dit stereotype. Er zijn inmiddels steeds meer inclusieve kinderboeken te koop. We geven een paar tips.
blog-job-van-velzen-een-plek-voor-ieder-kind
Robert Kneschke / stock.adobe.com

Tips voor jonge kinderen

 • Billen buikje benenBetty Sluyzer en Pauline Oud

Vrolijke rijmpjes over billen, buikjes en benen en nog veel meer lichaamsdelen. Is jouw buik bruin of wit? En weet jij waar je naveltje zit?

De auteur Betty Sluyzer zegt over dit boek: ‘Als ik nu één boek mocht noemen waarvan ik graag zou willen dat het een prijs gewonnen had, dan is het wel Billen Buikje Benen. Het is zo’n leuk boek, al zeg ik het zelf. Pauline en ik hebben vreselijk veel lol gehad bij het maken ervan. En ik zie altijd weer die vrolijke gezichtjes van de kinderen met wie ik het boek doe. Vooral als ze allemaal hun truitje omhoogtrekken als ik vraag: “Is jouw buikje bruin of wit?”’ (vanaf ca. 3 jaar) Er is ook een cd met peuter- en kleuterliedjes die bij het boekje hoort: Billen Buikje Boelieboem.

Gendervrije verhalen

Ryan en David delen in het interview met KinderopvangTotaal over gendervrij opvoeden hun top-5 kinderboeken die prima op de plank passen in de kinderopvang:

 • Mijn schaduw is roze – Scott Stuart

Mijn schaduw is roze is een prachtig prentenboek over genderidentiteit, zelfacceptatie, gelijkheid en diversiteit.

 • Het lammetje dat een varken is – Pim Lammers

Het eerste Nederlandse prentenboek dat gaat over trans zijn.

 • Julian is een zeemeermin – Jessica Love

Julian ziet drie zeemeerminnen en wil vanaf dan niets liever dan een zeemeermin zijn.

 • Julian gaat naar een bruiloft- Jessica Love

Julian gaat met oma naar een bruiloft van twee vrouwen. Daar ontmoet hij leeftijdsgenootje en wildebras Marisol, die liever niet in een onhandige jurk zou gaan.

 • De boer en de dierenarts – Pim Lammers

De boer wordt door zijn dieren steeds naar de dierenarts gestuurd, uiteindelijk worden de boer en de dierenarts op elkaar verliefd.

Tips voor oudere kinderen

 • Elin Sombra – Milouska Meulens

Tv-presentator Milouska Meulens (onder meer bekend van het NOS Jeugdjournaal, Wie is de Mol en Dream School) vond het tijd voor meer boeken waarin kinderen met een kleur de hoofdrol spelen en schreef het kinderboek Elin Sombra. Het boek gaat over de 11-jarige Elin Salvador die haar ouders verliest. Haar vader die oorspronkelijk uit Latijns-Amerika komt, vertrekt plotseling terug naar z’n geboorte land. Haar moeder kan het niet handelen en draait een beetje door en Elin zelf raakt zelfs haar slaapkamer kwijt. Vrienden heeft ze niet maar ondanks alles gaat ze de strijd aan en leert ze nieuwe vrienden kennen. Bron: Caribisch Netwerk

 • De getatoeëerde mama– Jacqueline Wilson

Dol en haar halfzus Ster moeten voor hun aan de alcohol verslaafde moeder zorgen; ze doet de gekste dingen en zit onder de tatoeages. Vanaf ca. 10 jaar. Bron: De Slegte

 • Ogen die schitteren in de hoekjes – Joanna Ho

Het valt een jong meisje op dat haar ogen er anders uitzien dan die van haar vrienden. Zij hebben grote ronde ogen en lange wimpers. Het meisje realiseert zich dat haar ogen schitteren in de hoekjes en glanzen als goud, dat ze als halve maantjes schijnen wanneer ze lacht en verhalen vertellen over het verleden en over hoop voor de toekomst. Haar ogen zijn net als die van haar moeder, haar oma en haar zusje en ze zijn prachtig. Ontdek als kind je eigen kracht met dit fantastische kinderboek!

Kinderboekenjuf

De ‘Kinderboekenjuf’ deelt op haar website inclusieve kinderboeken-tips:

 • Ik ben bruin! – Ashok Banker

Ik ben bruin! Ik ben mooi. Ik ben perfect. Ik heb deze tekening gemaakt. Ik heb deze woning gebouwd. Ik heb deze computer ontworpen. Ik heb deze marathon gelopen. Ik heb deze prijs gewonnen. Ik heb dit boek geschreven. Ik ben bruin! Ik ben fantastisch. Ik ben net als jij. (vanaf ca. 4 jaar)

 • Mootje – Hakima Elouarti

De Kinderboekenjuf: ‘Mootje wil graag alleen zijn, maar dat gaat moeilijk met 12 zussen om je heen! Het verhaal is gebaseerd op een typisch tweedegeneratie Marokkaans gezin: een groot gezin waarin iedereen zich liefdevol met elkaar bemoeit. Haar moeder zegt dat Mootje voor het laatst alleen was toen ze nog in de buik zat. Dat brengt haar op een idee: Mootje bouwt een iglo van hout om een plekje voor zichzelf alleen te maken.’ (vanaf ca. 5 jaar) Lees hier meer over het boek >>

 • Mama is minister-president – Ody Neisingh en Marieke Visser

Wanneer de moeder van Adam minister-president wordt, mag hij met de hele klas op bezoek in het Torentje. Maar dan komt minister Flappermuis binnenvallen met een noodgeval. Er is een hacker gesignaleerd en al snel ligt het hele land plat: zonder internet loopt alles in de soep! Door alle ophef raken Adam en zijn beste vriendin Kaat per ongeluk de groep kwijt. Ze verdwalen in de gangen van het Binnenhof en worden onverwacht onderdeel van een spannende ontknoping. Lukt het ze om op tijd het land te redden? ‘Mama is minister-president’ leest als een spannend avontuur, met een educatief politiek randje en een vleugje activisme. Leuk én leerzaam voor kinderen, ouders en leerkrachten. (vanaf ca. 8 jaar)

Meer inspiratie?

Een bijzonder verhaal over een bijzondere liefde: in ‘Een zee van liefde’ heeft Pinguïn een groot geheim: hij is verliefd op Beer. Pinguïn voelt de liefde in zich, als een storm die door zijn lijf raast. Maar Beer is niet verliefd… ‘Een zee van liefde’ krijgt de Sardes-Leespluim van de maand augustus. Bekijk de activiteiten bij het boek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.