Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulp bij adviesrecht ouders gastouderbureau

Hoe kunnen ouders die klant zijn van een gastouderbureau zich kritisch opstellen ten opzichte van het tarief van het bureau? Belangenverenging BOinK helpt vraagouders in de brochure ‘Prijzen in de kinderopvang’ op weg.
Adviesrecht gob.jpg
De uurprijs van gastouderopvang is eigenlijk iets tussen gastouder en vraagouder. Het gastouderbureau geeft meestal een adviesprijs. - Foto: Fotolia

Anders dan in kindercentra hebben klanten van een gastouder voor de financiën met een andere partij te maken: het gastouderbureau. Het gastouderbureau bemiddelt tussen gast- en vraagouders en heeft een kassiersfunctie. Dat betekent dat het betalingsverkeer tussen ouder en gastouder via het gastouderbureau verloopt.

Opbouw kosten gastouderbureau

Er zijn volgens BOinK veel onderlinge verschillen in wat vraagouders kwijt zijn aan het gastouderbureau en wat het gastouderbureau precies voor hen doet. Hun tarief is meestal opgebouwd uit twee componenten: de kosten voor de dienstverlening van het gastouderbureau en de kosten voor de gastouder. Wat veel ouders niet weten, is dat het gastouderbureau verplicht zijn om een transparant beeld  te geven van de kostenstructuur. Ouders moeten zien wat ze voor welke dienst kwijt zijn.

Bijkomende kosten

Sommige gastouders rekenen extra voor voeding of andere bijkomende kosten. Als een oudercommissie van een gastouderbureau adviseert over het uurtarief, is het belangrijk om te controleren of deze kosten op de factuur vermeld staan. De vergoeding aan het gastouderbureau is opgebouwd uit: bemiddeling, begeleiding, administratie, scholing gastouders, medewerkers in dienst van het gastouderbureau en al dan niet gegarandeerde achterwacht in geval van ziekte van een gastouder.

Adviestarief gastouderbureau

De uurprijs van gastouderopvang is eigenlijk iets tussen gastouder en vraagouder. Het gastouderbureau geeft meestal een adviesprijs. Soms maken gastouderbureaus onderscheid tussen het tarief voor 0-4 jaar en 4-12 jaar. Voor de avonduren of in het weekend geldt een hoger adviestarief. En soms is er korting voor tweede en derde kinderen in een gezin. BOinK geeft aan dat laatste niet logisch te vinden omdat deze kinderen voor een een gastouder in principe niet goedkoper zijn.

Kritische vragen

Ouders die zich kritisch willen opstellen over het uurtarief van de gastouder of het adviestarief van het gastouderbureau kunnen zich buigen over de volgende vragen:

  • Diensten – Waarop is het uurtarief van gastouderopvang gebaseerd? Voor welke werkzaamheden willen ouders betalen; oftewel welke diensten willen ouders eigenlijk afnemen van het gastouderbureau?
  • Bemiddeling – Ouders betalen voor bemiddeling als het gastouderbureau een koppeling maakt met een gastouder, maar hoe zit dat na het eerste jaar? Is het logisch dat ouders dan ook nog voor deze dienst betalen? En hoe zit dat bij een tweede of derde kind? Betaalt de ouder dan ook voor de koppeling?
  • Bemiddeling 2 – Als ouders zelf een gastouder hebben gevonden en die ‘officieel’ willen maken om in aanmerking te komen voor de kinderopvangtoeslag, betalen ouders dan toch nog voor bemiddeling?
  • Begeleiding – Tijdens de looptijd biedt het gastouderbureau begeleiding in de vorm van gesprekken over de voortgang. Als meerdere kinderen uit één gezin bij één gastouder zijn ondergebracht, is één gesprek voldoende. Betekent dat korting op begeleiding bij tweede en volgende kinderen?
  • Achtervang – De meeste gastouderbureaus beloven een inspanningsverplichting om bij ziekte van de gastouder voor achtervang te zorgen. Maar niet alle ouders hebben hier behoefte aan. De oudercommissie kan zich dan ook afvragen of het misschien zinnig zou zijn als het gastouderbureau verschillende pakketten tegen verschillende tarieven aanbiedt.

BOinK zette ook op een rij wat goede en minder goede argumenten zijn voor kindercentra om de uurtarieven voor 2017 te verhogen. Lees ze hier.

Download hier de brochure Prijzen in de kinderopvang van BOinK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.