Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Hoorns kinderdagverblijf in opspraak na misstanden

Misstanden

Als de eigenaresse en een leidinggevende van kindercentrum De Blokkendoos in Hoorn niet binnen twee weken opstappen, gaat de gemeente Hoorn over tot sluiting van de locatie. De twee worden door ex-medewerkers beticht van seksuele intimidatie en treiteren van personeel. Bovendien zou er sprake zijn van emotionele mishandeling van kinderen.

Geen herkenning
De GGD schrijft deze zware aantijgingen in een inspectierapport. Ze baseert zich op verhalen van acht ex-medewerkers van het kindercentrum en een ex-klant die een kind op de vestiging had. Opvallend is dat huidige medewerkers zich absoluut niet herkennen in de aantijgingen. Zij hebben schriftelijk laten weten verbijsterd te zijn over de inhoud van het rapport. Na een informatiebijeenkomst voor ouders hebben nog eens dertig ouders schriftelijk steun betuigd aan de locatie.

‘Dikzak’
Volgens de GGD is er binnen De Blokkendoos sprake van een angstcultuur. De feiten in het GGD-rapport liegen er niet om: een gezet kind zou dikzak genoemd worden, een ander kind dat geen fruit kon schillen moest een kiwi met schil en al opeten en er zouden kinderen worden voorgetrokken op de rest. De oud-medewerkers vertellen dat ze een contract moesten tekenen waarin ze beloofden niks over hun werk te zeggen. Sinds 2005 staat de locatie onder verscherpt toezicht omdat er te weinig personeel op de groep stond.

Informatiebijeenkomst ouders
De gemeente houdt donderdag een besloten informatiebijeenkomst voor ouders en verzorgers die een of meer kinderen op de Blokkendoos hebben of hebben gehad. ‘Wij kunnen ons voorstellen dat ouders zich zorgen maken en met vragen zitten over wat er nu precies is gebeurd en hoe het nu verder moet’, lichtte burgemeester Onno van Veldhuizen toe.

Zorgvuldig onderzoek
Advocaat van De Blokkendoos Jasper de Boer is bezig met een bezwaarschrift. Hij begrijpt niet dat de GGD en de gemeente zulke verschrikkelijke aantijgingen doen zonder eerst zorgvuldig onderzoek te doen. ‘Je zou van de overheid mogen verwachten dat naast oud-medewerkers, ook huidige medewerkers, ouders en de oudercommissie gehoord worden. Maar dit is niet gebeurd. Daarnaast is het in het geval van een dergelijk rapport normaal om eerst contact te zoeken met de houder. Dit is nooit gebeurd, het rapport is direct in de openbaarheid gebracht.’ GGD Nederland ontkent dat de uitkomsten van het rapport nooit gedeeld zijn met de houder. ‘De houder krijgt altijd de ruimte om te reageren op het rapport, dat is in Hoorn ook het geval geweest’ aldus een woordvoerder.

Foto: ANP

4 REACTIES

 1. Kasper, ik ben het met je eens.
  Ik vind het inspectierapport onvoorstelbaar.. Dat deze dingen gebeuren kunnen.
  via een bekende heb ik ook iets vernomen van iemand die daar gewerkt heeft en dat sluit wel aan bij dit rapport.
  Het is goed als een gemeente dan handhaaft,.. naar mijn idee is er al (te) veel coulance geweest.
  Wat mij betreft staat het welbevinden van kinderen voor op, en ‘óók dat van de PMers…. ( dat komt namelijk ten goede aan de kinderen)

 2. Lees alle reacties
 3. Kasper, ik ben het met je eens.
  Ik vind het inspectierapport onvoorstelbaar.. Dat deze dingen gebeuren kunnen.
  via een bekende heb ik ook iets vernomen van iemand die daar gewerkt heeft en dat sluit wel aan bij dit rapport.
  Het is goed als een gemeente dan handhaaft,.. naar mijn idee is er al (te) veel coulance geweest.
  Wat mij betreft staat het welbevinden van kinderen voor op, en ‘óók dat van de PMers…. ( dat komt namelijk ten goede aan de kinderen)

 4. Ik juich de aandacht voor emotionele mishandeling en gebrekkige pedagogische qualiteit binnen de kinderopvang juist heel erg toe!!! Vooral nu sexueel misbruik veelvuldig in de media komt, wat wel goed is hoor, wordt weleens vergeten stil te staan bij andere vormen van misbruik, die ook ernstige gevolgen kunnen hebben, maar bijna net zo moeilijk te signaleren zijn… Heel goed dat hier meer aandacht voor komt. wat ik wel mis zijn tips aan ouders hoe je eventuele misstanden in de kinderopvang aan je jonge kind kan merken. dit zou nou eens handig zijn.
  Natuurlijk zou het fijn zijn als er meer geschreven wordt over de wel goede opvang, daar ben ik het mee eens. maar neem dit nou toch niiet zo persoonlijk op, het gaat om het belang van de kinderen en dat staat naar mijn mening altijd op de eerste plaats.Als je je werk goed doet heb je eigenlijk ook geen redenen om je verongelijkt te voelen door publiciteit rondom misstanden. neem desnoods initiatief en plaats zelf artikelen of schrijf brieven. Helaas heb ik zelf vanuit ervaring op verschillende kinderdagverblijven geregeld mee moeten maken dat emotioneel mishandelen (uitlachen, kleineren, naapen…) en heel hardhandig aanpakken van kinderen, ook dwingen tot eten, aan de oorde van de dag zijn, bij wat slechtere kinderdagverblijven. Juist vaak bij kdvs die zich naar ouders en de media toe als zeer professioneel weten te presenteren. Jammer maar waar. De schone schijn bedriegt maar al te vaak. Let niet alleen op hygiene, veiligheid en blinkend nieuw speelgoed/ meubiliair, maar dan vooral op de pedagogische kwaliteit van medewerkers, beleid en sfeer.

 5. Volgens andere bronnen moeten er al sinds 2005 tekortkomingen zijn geconstateeerd, waarom moet ingrijpen altijd zo lang duren en waarom blijft de gemeente handhaven, ook als er een negatief advies ligt vanuit de GGD?
  Personeel, waarom je mond houden en onzinnige contracten tekenen? Waar blijft het belang van de onze jongsten? Onbegrijpelijk dat je daar aan mee werkt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.