Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Educatie voor jonge kind: werk aan de winkel’

De kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang moet omhoog. Recente kwaliteitspeilingen laten zien dat het met de educatieve stimulering in alle typen kinderopvang (kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, VVE-locaties, bso's en de gastouderopvang) niet zo goed gaat als gehoopt. Dit zegt hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink in zijn oratie die hij woensdag 17 september uitspreekt. Hij stelt dat het evalueren en het inzetten van effectieve aanpakken wel kunnen zorgen voor een kwaliteitsverbetering.
'Educatie voor jonge kind: werk aan de winkel'

Van de kwaliteitspeilingen naar verschillende typen kinderopvang zijn die van de peuterspeelzalen en de gastouderopvang nog niet eens officieel gepubliceerd en afgerond. Toch refereert Fukkink in zijn oratie wel aan de onderzoeken die dit jaar en voorgaande jaren zijn gehouden. Daaruit blijkt steevast dat de kwaliteit van de educatieve stimulering van kinderen in alle opvangtypen matig is en het aanbod van activiteiten en materiaal gemiddeld zwak. Er is niet één type opvang dat er bovenuit steekt. Fukkink vindt dit zorgelijk.

Oplossingen

Dus is er veel werk te doen voor de hoogleraar die ruim anderhalf jaar geleden begon. Ten eerste om lering te trekken uit wetenschappelijk onderzoek, ook uit het buitenland, en dat te vertalen naar de Nederlandse situatie. Volgens Fukkink gaat er over het algemeen teveel aandacht uit naar problemen en verandering en niet naar oplossingen en verbetering. Als er al een oplossing is, in de vorm van trainingen, zijn die niet altijd bewezen effectief. Het gevolg is dat er veel geld wordt gestoken in het verbeteren van kwaliteit, maar dat het effect ervan nihil is.

Evalueren

Fukkink heeft het in zijn oratie over de waarde van evaluatie. Er is volgens de hoogleraar de laatste jaren onvoldoende kennisaccumulatie ontstaan over effectieve aanpakken. Dat terwijl het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen, hun taalontwikkeling en andere ontwikkelingsdomeinen wel vragen om een goede en wetenschappelijke evaluatie.

Interview Management Kinderopvang

In het oktobernummer van tijdschrift Management Kinderopvang gaat Ruben Fukkink in een driepagina-interview uitgebreid in op zijn oratie en hoe de kinderopvangbranche in zijn ogen het meest efficiënt kan groeien in kwaliteit. Ruben Fukkink spreekt zijn oratie ‘Werken aan pedagogische kwaliteit’ uit op woensdag 17 september in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam.

Ruben Fukkink schrijft af en toe weblogs voor Kinderopvangtotaal. Bekijk ze hier.

5 REACTIES

 1. Ik als ouder alleenstaande merk dat ook. Voornamelijk mis als ouder is een weekplanning aan acriviteiten in de opvang en dagindeling op kaart. Zodat ik met mijn dochter kan evalueren en voor kan bereiden op activiteiten van de opvang. Over een paar weken heb ik een gesprek hierover met het dagverblijf.

 2. Lees alle reacties
 3. De heer Fukkink meldt dat er ‘niet éen type opvang is dat er boven uit steekt’. Ik mag hopen dat de heer Fukkink dan àlle opvanginstellingen heeft bezocht om dit te kunnen concluderen…, maar dat zal wel niet het geval zijn.
  Ik weet uit ervaring dat er heel veel dagverblijven zijn die inderdaad geen goede kwaliteit leveren, maar ook dat er vele dagverblijven zijn die dit wèl bieden. Deze laatsten worden nu maar even op éen hoop geveegd met de mindere broeders. Dat kan en zal ook niet de bedoeling zijn van de heer Fukkink. Ik ben ook blij te lezen dat er al verschillende reacties zijn gegeven door degenen die zich, evenals ik, door zijn uitspraak aangesproken voelen. Ook in ons kinderdagverblijf is hij van harte welkom om het tegendeel van zijn uitspraak te constateren.
  Josien Voorthuis, Kinderdagverblijf Het Kleinhuys, Arnhem.

 4. Ik ben Gastouder met ervaring in het kinderdagverblijf. Ook ik als Gastouder doe veel om een veilig en gezond pedagogisch klimaat te bieden. Ik zie de uitspraak van de heer Fukkink als opbouwende kritiek er valt dus nog een hoop te leren. Ik ben heel nieuwsgierig naar dit interview in het Oktober nummer.

 5. Wij hebben ook heel veel aandacht voor onze pedagogische kwaliteit.
  Bij ons is hij ook welkom.
  Ik vind het moeilijk om voor te stellen dat het over het algemeen de pedagogische kwaliteit slecht is. Dan wordt echt de boot gemist en gaat ten koste van onze kinderen. Wat betreft beeldvorming van de kinderopvang is dit een heel eenzijdig negatief bericht.
  Jammer voor de mensen die met hart en ziel er willen zijn voor kinderen en echt ‘verschil’ maken.

 6. Geachte heer Fukkink, wij nodigen u van harte uit om eens te komen kijken op een locatie van Fris! Kinderdagverblijven. Graag laten wij u zien dat kwaliteit van o.a. aanbod, materialen en pedagogisch medewerkers ook hoog kan zijn. Daarnaast denken wij graag met u mee over oplossingen en mogelijkheden om de algehele kwaliteit in de branche te verbeteren.
  Hartelijke groet, Linda van der Vliet
  Fris! Kinderdagverblijven

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.