Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het Kinderopvang Dilemmaspel: omgaan met ethische dilemma’s

Tijdens je werk in de kinderopvang kun je nog weleens voor ‘knaagsituaties’ komen te staan; je moet een lastige keuze maken. Dit kunnen kleinere zaken zijn als verzoeken van ouders waar je wel of niet aan wil voldoen, maar ook zaken als: meld je bepaalde zorgen over een kind bij Veilig Thuis of niet? Het nieuwe Kinderopvang Dilemmaspel van Kinderopvang werkt! helpt je.
dilemma
Beeld: Rosy / Bad Homburg / Germany from Pixabay

Tijdens het Kinderopvang Dilemmaspel onderzoek je samen met collega’s ethische dilemma’s die je ook in de praktijk kunt tegenkomen. Je gaat met elkaar in gesprek over je professionele waarden en normen en je handelen bij een dilemma. Je leert afwegingen te maken om tot een juiste keuze te komen. Daarmee kun je je keuzes beter uitleggen aan het kind, de ouder(s) of je organisatie.

De Beroepscode

Het Kinderopvang Dilemmaspel is ook een goede manier om kennis te maken met de Beroepscode en te ontdekken wat de Beroepscode voor jou kan betekenen, volgens Kinderopvang werkt!. De ethische dilemma’s waar je tijdens het spel mee aan de slag gaat, staan beschreven in de Beroepscode. Je kunt ook zelf een ethisch dilemma inbrengen om te bespreken. Dan kun je de Beroepscode ernaast houden als naslagwerk of steuntje in de rug.

Thema’s die je tegenkomt tijdens het spel zijn Het kind staat centraal, Veiligheid en pedagogisch klimaat, Bescherming van het kind, Professionele relatie, Gegevens delen met derden, Leren van en met elkaar, Kwaliteit bewaken en Zelfzorg.

Dilemma’s

Voorbeelden van dilemma’s die je tijdens het spel tegenkomt zijn:

  • Op de babygroep zijn meerdere baby’s die thuis bij het slapengaan gewiegd worden. Hun ouders verwachten dat er op de groep aandacht is voor deze behoefte van hun kind. De pedagogisch medewerkers komen tijd en handen tekort voor het wiegen van deze baby’s. En in de babyslaapkamer worden andere baby’s wakker van het gehuil van baby’s die gewiegd willen worden. De pedagogisch medewerkers willen de kinderen goed verzorgen en de ouders niet teleurstellen, maar moeten er ook voor zorgen dat alle baby’s kunnen slapen. 
  • De pedagogisch medewerker werkt bij een kinderopvang, waar de meeste mensen elkaar kennen uit de buurt. In haar vrije tijd hoort ze dat een van de ouders van een kind uit haar groep soms agressief is naar het kind. Wat er precies aan de hand is, weet ze niet. De pedagogisch medewerker maakt zich zorgen om de veiligheid van het kind. 
  • Een kinderopvangorganisatie kampt met personeelstekort. Een van de pedagogisch medewerkers wordt al maanden door haar leidinggevende gevraagd om op haar vrije dagen te werken. Ze vindt het lastig haar grenzen aan te geven en geeft steeds toe. Ze wil haar leidinggevende niet in de steek laten, maar ziet ook in dat het zo niet langer gaat. Ze vraagt zich af wat ze het beste kan doen.

Speel het spel

Benieuwd naar het spel? Je kunt het zelf printen. Er zijn twee versies: de snelle variant (ca. 30 minuten) en de uitgebreide variant (ca. 50 minuten). Bij de uitgebreide versie ga je nog dieper in op het begrijpen van het dilemma en ga je gezamenlijk alle mogelijke keuzes af.

Op deze pagina van Kinderopvang werkt! kun je alle spelelementen downloaden en uitprinten >>

Bron: Kinderopvang werkt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.