Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft vijfjarigen krijgt al zakgeld

Bijna de helft van de kinderen van vijf jaar krijgt zakgeld. De meesten krijgen 50 cent, maar sommigen krijgen veel meer. Dat heeft het Nibud donderdag gemeld op basis van eigen onderzoek. Het instituut, dat voorlichting geeft over budget, ondervroeg 1622 ouders van basisscholieren.
Helft vijfjarigen krijgt al zakgeld
Foto: ANP Photo

Het Nibud adviseert ouders om met zakgeld te beginnen als hun kinderen zes jaar oud zijn. Vanaf die leeftijd leren ze namelijk rekenen. Dat al zoveel kinderen van vijf jaar zakgeld krijgen, noemt het instituut verrassend.

Verplicht nadenken

Hoe ouder het kind, hoe groter de kans dat het zakgeld krijgt, zo blijkt uit de Nibud-cijfers. In totaal krijgt 69 procent van de basisscholieren zakgeld. De meeste kinderen met zakgeld krijgen tussen de 1,50 en 2,30 euro per week. Kinderen die iets leuks willen kopen van hun gespaarde zakgeld moeten daar vaak verplicht over nadenken of dit met hun ouders overleggen. Zo’n 14 procent van de kinderen krijgt geen zakgeld omdat de ouders het geld er niet voor hebben.

Mobiele telefoon

Uit het onderzoek bleek ook dat een derde van de kinderen op de basisschool een mobiele telefoon heeft. Van de basisschoolleerlingen van 10 jaar of ouder heeft 64 procent een mobieltje. De meeste ouders betalen de telefoonkosten van hun kind. Het Nibud moedigt het geven van zakgeld aan omdat kinderen ervan zouden leren om met een budget om te gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.