Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Harmonisatie 2015: de feiten op een rij

Nog even en de eerste verschillen tussen de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf worden opgeheven. Vanaf 1 januari 2015 bestaat er geen verschil meer tussen de beroepskracht-kindratio op peutergroepen en even later in het jaar, op 1 juli 2015 worden de regels voor het vierogenprincipe en het pedagogisch beleidsplan ook gelijkgetrokken. Nog één keer alle veranderingen op een rij.
Harmonisatie 2015: de feiten op een rij
Foto: ANP

Alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen krijgen de veranderingen deze week ook per brief toegestuurd vanuit het ministerie van Sociale Zaken. In 2017 moet de harmonisatie van peuterspeelzalen volledig zijn voltooid. Er bestaat dan geen enkel verschil meer tussen het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal.

Beroepskracht-kindratio

Alle peutergroepen krijgen straks te maken met hetzelfde aantal kinderen per beroepskracht. De regel, die per 1 januari ingaat, is gebaseerd op de al bestaande ratio in de peuterspeelzaal. Deze betekent 1 beroepskracht op 8 kinderen. Voor peuterspeelzalen verandert er dus niets. Zij mogen met twee beroepskrachten op een groep van 16 peuters blijven staan. Wat ook in stand blijft, is dat peuterspeelzalen zonder VVE-programma een vrijwilliger mogen inzetten als één van de twee beroepskrachten.

Ouders informeren

Voor peutergroepen in kinderdagverblijven verandert er wel wat. Op basis van de huidige ratio staat er op groepen met alleen tweejarigen 1 beroepskracht op 6 kinderen. Bestaat een groep uit twee- en driejarigen dan is de ratio 1 beroepskracht op 7 kinderen. De regel voor alleen driejarigen is 1 beroepskracht op 8 kinderen. Deze laatste ratio gaat nu voor alle leeftijdscategorieën gelden. Pas je de groepsindeling aan naar aanleiding van de nieuwe kwaliteitsregels? Vergeet dan niet om de oudercommissie hierover te informeren.

Ook voor ouders heeft de harmonisatie gevolgen. Bij een wijziging in de groepsindeling moet u bijvoorbeeld de oudercommissie informeren. Wilt u ouders informeren over wat de harmonisatie is, download dan de korte tekst voor in uw nieuwsbrief, informatiekrant of voor op het prikbord. Lees meer

Niet iedereen is blij met de nieuwe regels voor peutergroepen, zoals pedagogen en de Abvakabo. ‘In deze zware tijden een verslechtering aanbrengen op de kwaliteit vind ik op zijn zachtst gezegd geen slimme zet.’ Lees meer

Vierogenprincipe

Het vierogenprincipe geldt al even in de kinderopvang maar vanaf 1 juli 2015 moeten ook peuterspeelzalen aan deze regel voldoen. Het vierogenprincipe heeft als doel om veiligheid op de groep te waarborgen omdat er altijd een tweede volwassene kan meekijken. Dat kan op allerlei manieren: via meer raampartijen, camera’s of inzet van vrijwilligers of stagiaires. Peuterspeelzalen moeten voor hun oplossing altijd advies inwinnen over de invulling van het vierogenprincipe en hen informeren over hoe dit er uiteindelijk uit komt te zien.

Pedagogisch beleidsplan

Tot slot komt er meer eenduidigheid in het pedagogisch beleidsplan van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Deze moeten vanaf 1 juli 2015 aan dezelfde eisen voldoen en eventuele wijzigingen moeten altijd worden overlegd met de oudercommissie. Zowel voor peuterspeelzalen als kinderdagverblijven heeft dit gevolgen. Peuterspeelzalen moeten nu aandacht besteden aan het wenbeleid en het vierogenprincipe. Kinderdagverblijven moeten in het pedagogisch beleidsplan opnemen hoe hun pedagogisch medewerkers bijzonderheden in de ontwikkeling van kinderen signaleren. Ook moet worden uitgelegd hoe pm’ers in deze taak worden ondersteund.

Behalve harmonisatie wil minister Asscher de kwaliteit van voorschoolse voorzieningen verhogen. Er zijn vijf aandachtspunten: Structurele scholing van pm’ers, een beetre hbo/mbo-mix, gelijkwaardige samenwerking met basisscholen, structureel volgen ontwikkeling kinderen en ontwikkelingsgericht werken. Lees meer

Lees de brief van het ministerie over de harmonisatie hier:

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.