Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Handhaving voorbereidingskosten bso vanaf 2012

Marianne Velsink
Handhaving voorbereidingskosten bso vanaf 2012

Vanaf 1 januari 2012 kunnen bso’s te maken krijgen met handhaving als zij hun voorbereidingstijd doorberekenen naar ouders. Nu beginnen veel bso’s ouders te factureren vanaf het moment dat pedagogisch medewerkers beginnen aan de voorbereiding van de bso-middag. Minister Kamp wil dat bso’s pas gaan rekenen vanaf het tijdstip dat de school uitgaat.

Andere facturering
Verder wil het ministerie niet langer dat feestdagen worden doorberekend aan ouders. De Brancheorganisatie Kinderopvang adviseert bso’s die nu nog voorbereidingstijd berekenen tijdig te beginnen met het aanpassen van tarieven en de wijze van facturering. Dat betekent niet dat er geen kosten worden berekend naar ouders voor de voorbereiding, maar dat de wijze waarop die kosten worden gefactureerd aangepast moet worden. Volgens de Branchevereniging zullen deze bso’s hun uurtarieven moeten verhogen. Voorbereidingstijd is nu eenmaal nodig om een bso draaiende te houden. Pedagogisch medewerkers controleren in die tijd de aan- en afwezigheidslijsten, voeren oudergesprekken en treffen voorbereidingen voor de activiteit van die middag.

Adviestraject
Brancheorganisatie Kinderopvang adviseert bso’s de oudercommissies nauw te betrekken bij de keuzes die gemaakt moeten worden en zo draagvlak te creeëren. Lastig is het dat niet alle scholen dezelfde eindtijd hebben. Dat betekent dat er voor ouders een speciaal contract samengesteld moet worden met de tarieven die aansluiten bij de schooltijden van hun kind. Om alles op tijd af te ronden, stelt de Brancheorganisatie voor dat het adviestraject voor 1 november 2011 afgerond moet zijn. Alle ouders moeten namelijk tijdig een nieuwe overeenkomst in handen hebben om hun contract op te zeggen met de opzegtermijn die daarvoor staat.

Lees meer over over de voorbereidingskosten op mogroep.nl >>

Beeld: Stock.XCHNG

1 REACTIE

  1. Ik vraag me af of dit een weloverwogen actie is. Ouders gaan hierdoor meer geld betalen, voor dezelfde service. Voorbereiding blijft immers nodig, maar bij een hoger uurtarief krijgen ze niet meer vergoeding, omdat de vergoeding vaak lager is dan het uurtarief wat kinderopvangorganisaties hanteren. Bovendien zorgen die verschillende schooltijden voor extra administratieve lasten, waardoor daar ook weer extra tijd (en dus kosten) in gaan zitten. Jammer dat op deze manier tekorten moeten worden aangevuld, terwijl ouders het niet eens een probleem vinden als je het goed onderbouwd. Ik vind het heel jammer dat ouders nu keuzes gaan maken op basis van kosten en niet op basis van kwaliteit. Ik dacht juist dat de kwaliteit in de kinderopvang echt weer wat toe zou nemen vanwege concurrentie en vanwege het belang van minimaal twee pedagogisch medewerkers op de groep en de kritische blik van ouders en instanties. Maar nu heb ik daar echt m’n twijfels over. Ouders kiezen nu wellicht eerder voor goedkope opvang, dan voor kwaliteit omdat ze gewoon niet anders kunnen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.