Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Grote taaltoets voor (pedagogisch) medewerkers

Grote taaltoets voor (pedagogisch) medewerkers

Driehonderd personeelsleden, van schoonmakers tot directie van de Rotterdamse kinderopvangorganisatie HefGroep buigen zich volgende week in het Sparta-voetbalstadion over een taaltoets. Scoren ze ergens onvoldoende op, dan kunnen ze speciale taaltrajecten volgen.

Categorie laaggeletterd
Reden voor de toets is een eerder gehouden onderzoek van de Universiteit van Amsterdam waaruit bleek dat 23 procent van de pedagogisch medewerkers in de categorie laaggeletterd valt. Vooral lezen en schrijven scoort slecht onder de getoetste medewerkers (allemaal werkzaam op Amsterdamse kinderopvanglocaties). De HefGroep maakt zich zorgen of pedagogisch medewerkers protocollen en folders wel goed begrijpen. Het initiatief sluit aan bij een onderwijsprogramma van de gemeente Rotterdam “Beter presteren”.  Eén van de speerpunten uit dit programma is dat pedagogisch medewerkers die met voorschoolse programma’s werken in 2013 de Nederlandse taal op mbo-4 niveau moeten beheersen.

Zingen, voorlezen en toneel
Directeur van HefGroep Zwaantje Hazelaar nam het initiatief. ‘Ik ben erg benieuwd wat er uit de toets zal komen en of de resultaten aansluiten bij wat de Universiteit van Amsterdam heeft onderzocht. Wij nemen de doelstelling van de gemeente over het taalniveau van pedagogisch medewerkers heel serieus. Na de resultaten is het belangrijk om verder te kijken of er vanerderingen nodig zijn en hoe die te bewerkstelligen zijn. Ondertussen zijn de (pedagogisch) medewerkers van de Rotterdamse kinderopvangorganisatie druk aan het oefenen en beginnen de zenuwen toe te nemen.
De studiedag staat niet alleen in het teken van de taaltoets, er is ook aandacht voor zingen, voorlezen en toneel. Een maand na de dag worden de resultaten van de toets bekend gemaakt. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Rotterdam, DOE projecten, het taaltoetsenbedrijf Mr Dutch en Sparta.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.