Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Groene peuterspeelzaal’ in oude kinderboerderij

Een kinderboerderij nieuw leven inblazen door het als 'groene' peuterspeelzaal te gebruiken waar kinderen 80% van de tijd buitenspelen. Met een vlindertuin, paddenpoel en insectenhotel. In Hoogeveen werd dat gerealiseerd.
1Speelgoedvrij.jpg
Bij groene peuterspeelzaal De Sterrenhoeve spelen kinderen 80% van de tijd buiten. - Foto: AdobeStock

Deze week opende ‘groene peuterspeelzaal’ De Sterrenhoeve haar deuren. Dat meldt de Hoogeveensche Courant.

Toen de deuren van de kinderboerderij in juni 2016 werden gesloten, ontstond bij directeur Marian Kleven (SPSH) het idee voor een groene peuterspeelzaal. Deze locatie was zeer geschikt om een peuterspeelzaal te creëren waar buitenspelen centraal staat, want daar draait het voornamelijk om.

80 procent van de tijd buiten

In dit groene concept spelen de kinderen tachtig procent van de tijd buiten en kunnen ze in een avontuurlijke omgeving ontdekken en leren. Binnen is de identiteit van de kinderboerderij terug te vinden. Buiten is de aanleg van de tuin gerealiseerd. In de loop der tijd zal dit zich meer uitbreiden: er zijn plannen voor een beleefpark, met plek voor een vlindertuin, insectenhotels, paddenpoel, natuurontwikkeling- en beleving. Een deel van de weide van de kinderboerderij wordt hiervoor bij het park getrokken.

Belangrijke wijkfunctie

Om de voormalig kinderboerderij om te bouwen tot een peuterspeelzaal, en zo nieuw elan te geven, werd een initiatiefgroep gevormd. ‘Het initiatief van de groene peuterspeelzaal is gekoppeld aan lopende initiatieven van de bewoners om het terrein van de kinderboerderij een belangrijke wijkfunctie te geven’, vertelt Walter van der Veen van de gemeente.

Traptractors

In het kader van de start van het centrale thema ‘Vervoer’ kwamen de peuters van Krakeel maandagochtend geheel in stijl naar peuterspeelzaal De Sterrenhoeve op traptractors en andere voertuigen.

Zelf geïnspireerd geraakt om meer naar buiten te gaan met kinderen? 14 juni wordt de 10e Buitenspeeldag gehouden. Initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon roepen iedereen op mee te helpen om van Nederland ‘één grote speelplek’ te maken. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.