Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis peuteropvang voor ouders in Ede

In Ede willen ze een goede start op de basisschool voor alle kinderen. Hoe de gemeente dit wil doen? Door gratis peuteropvang aan te bieden aan ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag.
peuteropvang
iStock

Ouders die niet (allebei) werken en hierdoor geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, betalen nu nog een ouderbijdrage voor de peuteropvang. Vanaf 1 september 2022 komt deze bijdrage te vervallen voor een periode van twee schooljaren. De reguliere peuteropvang en de VVE-peuteropvang wordt voor deze ouders gratis, zo meldt de gemeente Ede.

Goede start

Wethouder van Jeugd en Onderwijs, Leon Meijer, noemt het ‘een noodzakelijke stap’ in de Gelderlander. ‘Alle kinderen verdienen een goede start op de basisschool. Peuteropvang speelt daar een belangrijke rol in. Kinderen kunnen daar samen leren en samen spelen.’

Een verplichte eigen bijdrage van ouders die (beiden) niet werken kan ervoor zorgen dat ouders overwegen om hun kind niet naar de opvang te laten gaan volgens de wethouder. ‘En juist bij de groep niet-werkende ouders is de kans op achterstanden bij het kind groter. Tel daar nog eens twee jaar corona bij op waardoor kinderen veel minder konden samenspelen. Op de peuteropvang kan op een speelse manier gewerkt worden aan eventuele achterstanden.’ Want een achterstand op de basisschool is volgens de wethouder ongelooflijk moeilijk om ooit nog in te halen. ‘Zorg je dat een kind op een goede manier kan starten, dan help je het de hele onderwijsloopbaan.’

Gratis opvang werkt

Afgelopen zomer besloot de gemeente Ede al om alle ouders met een inkomen tot 130 procent van het wettelijk minimumloon 16 uur gratis VVE-opvang per week aan te bieden. Deze maatregel loopt na dit schooljaar af. Meijer: ‘We zien dat het werkt en kiezen daarom in Ede niet enkel voor verlenging van deze maatregel, maar voor een uitbreiding. Vanaf 1 september 2022 is peuteropvang gratis voor alle ouders die niet werken of waarvan slechts één van de ouders werkt.’ De gemeente gaat 8 uur reguliere peuteropvang per week per kind betalen. Daarnaast is de voor- en vroegschoolse educatie de komende twee jaar gratis voor alle peuters.

Ook in belang ouders

Met behulp van de middelen van het Nationaal Programma Onderwijs en de reserves van het Onderwijsachterstandenbeleid kan de gemeente Ede deze maatregelen bekostigen. Het afschaffen van de ouderbijdrage is niet alleen in het toekomstig belang van de peuters, maar ook van hun ouders. Door de gratis opvang krijgen ouders ruimte om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt en parttime te gaan werken.

Bronnen: Nationale Onderwijsgids, de Gelderlander

Branchepartijen en andere organisaties binnen de kinderopvangsector vragen zich af waarom het kabinet heeft gekozen voor alleen bijna gratis kinderopvang voor werkenden en niet voor niet-werkenden. Nu blijkt uit formatiestukken die onlangs zijn vrijgegeven dat dit is vanwege de vrees die bestaat dat er zo een groot personeelstekort zou ontstaan. Lees hier het hele artikel >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.