Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goed ontbijt maakt het verschil

Kinderen die het ontbijt overslaan, halen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van energie, vezels, vitamine B11, D, E, calcium, ijzer en zink niet. Dat concludeert Nutricia na een onderzoek met de Eet Compleet Test.
Goed ontbijt maakt het verschil
Foto: ANP Photo

ADVERTORIAL

Ontbijten is heel belangrijk. Een goed ontbijt bevat waardevolle voedingsstoffen en levert 15 procent van de energie die een kind dagelijks nodig heeft. Hierdoor kan een kind lekker spelen en zich goed ontwikkelen. Een volwaardig ontbijt moet uit elke groep van de Schijf van Vijf minstens één voedingsmiddel bevatten. De Eet Compleet Test laat zien dat slechts 3 procent van de kinderen een volwaardig ontbijt krijgt. De Eet Compleet Test  is een landelijke test die wordt uitgevoerd op het kinderdagverblijf en thuis waarbij de voedingsinname van kinderen van 1-4 jaar wordt gemeten.

Cognitieve ontwikkeling

Verschillende onderzoeken tonen aan dat ontbijten van belang is voor de cognitieve ontwikkeling. Liu et al (2013), toont aan dat kinderen die niet frequent ontbijten, 7,9 punten lager scoren op verbale testen en 6,1 punten lager op prestatietesten. Verder zorgt ontbijten voor een gezond gewicht, omdat kinderen minder trek hebben in tussendoortjes die rijk zijn aan vet en energie.

Ontbijtgranen

De uitkomsten van de Eet Compleet Test laten tevens zien dat kinderen die elke dag ontbijten met ontbijtgranen een lagere inname van energie, eiwit en natrium hebben. Daarnaast hebben zij een significant hogere inname van vitamine D en ijzer dan wanneer het ontbijt uit brood bestaat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.